Video placeholde
Vláda Andreje Babiše (ANO) na obědě u prezidenta Miloše Zemana (28. 6. 2021): Jan Hamáček a Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové. (27.6.2021).
Prezident Miloš Zeman odjíždí z oslavy 80. narozenin svého předchůdce Václava Klause (18.6.2021)
Prezident Miloš Zeman (na vozíku) otevřel novou lávku v Lánské oboře. Doprovodil ho hradní kancléř Vratislav Mynář a šéf tamní lesní správy Miloš Balák (3. 6. 2021)
Adam Vojtěch se stal podruhé během jednoho funkčního období ministrem zdravotnictví.  Tentokrát bez slavnostního ceremoniálu i médií. (26. 5. 2021).
9
Fotogalerie

Spory o BIS pokračují. Zeman fakticky nařkl Babiše z porušení zákona, sám má co vysvětlovat

Spojenectví Miloše Zemana a Andreje Babiše dostává krátce před volbami stále zřetelnější trhliny. Prezident obvinil premiéra, že nesplnil slib zastavit odposlechy představitelů Hradu údajně nasazené BIS. Důkazy ale nepředložil a Babiš takovou dohodu odmítl.

Prezident v rozhovoru pro Blesk rozvinul výhrady k Michalu Koudelkovi pověřenému řízením Bezpečnostní informační služby (BIS) do té doby, než nová vláda jmenuje definitivního ředitele. Před několika dny naznačil, že by se BIS neměla zabývat odposlechy, jež by mohly vést k vydírání ústavních činitelů. Naštval ho premiér Babiš, který mu prý slíbil Koudelkův odchod a na poslední chvíli si to rozmyslel.

Babišův nesplněný slib

Zeman ve svých výpadech pokračuje, ale chová se jako slon v porcelánu. Nikoli poprvé prozradil více, než měl, a sám se vystavil podezření, že se pohybuje za hranou zákona. Naznačil, že svoje zákonné kompetence mohl překročit i premiér Babiš.

„Před několika lety mě jeden vysoký důstojník BIS informoval o tom, že pan Koudelka nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí, a tedy i mě, protože odposlechy probíhají přes mobilní telefony. Já telefon nemám, takže když se s těmito spolupracovníky bavím, jsem odposloucháván i já,“ sdělil prezident.

„Tak jsem o tom informoval pana premiéra. Posléze mi pan premiér za přítomnosti pana kancléře sdělil, že odposlechy zastavil, ale nebyla to pravda, protože z útrob BIS jsem se opět dozvěděl, že odposlechy pokračují,“ oznámil Zeman.

Ve skutečnosti se sám vmanévroval na tenký led. Prozradil na sebe, že disponuje nezákonnými úniky utajených informací zevnitř kontrarozvědky. Pokud je nedokáže, zůstanou v rovině spekulací s dalším potvrzením, že se Zeman ve své osobní válce s Koudelkou nezastaví před ničím, ani před protiprávním jednáním.

Ruce pryč od vydíratelných

Hlava státu otevřeně říká, že předmětem zájmu bezpečnostních složek by neměli být vydíratelní lidé. „Ne každý je tak čistý a nevinný, bílá lilie, jako já, který vydíratelný není,“ tvrdí. Jaký tím vysílá signál veřejnosti? Aby se kontrarozvědka nezabývala podezřelými aktivitami těch, kteří mají máslo na hlavě.

Odposlechy povolují senáty Vrchního soudu v Praze a zpravodajci je nemohou pořizovat svévolně. Nejsou schvalovány na jméno, ale na telefonní číslo. Zeman, který nevlastní telefon, se tak octl mimo záběr i nepřímo zachycených hovorů. Jedinou možností v jeho případě zůstává zapůjčení mobilu sledovaným spolupracovníkem, což staví celý „skandál“ do jiné, velmi bizarní roviny.

Jelikož zájem tajných služeb o prezidentovo okolí nemůže vzhledem k jeho rizikovým kontaktům překvapit (spíše by překvapil opak), na celé věci je nejpozoruhodnější, že Zeman zatáhl do prekérní situace svého mocenského spojence. Navíc přiznal, že jejich citlivému hovoru byl přítomen kancléř Vratislav Mynář, jenž ani po pěti letech prověřování nezískal bezpečnostní prověrku.

Protizákonné úkolování

„Ani vláda, ani já jako premiér nemáme žádnou kompetenci pro povolování a zastavování odposlechů. Samozřejmě, že nemám ani žádné informace o tom, koho BIS nebo policie odposlouchává, a odposlechy povoluje soud. Odmítám, že bych se kdykoliv zajímal, koho služby odposlouchávají,“ ohradil se vzápětí Babiš na Twitteru.

Jeho slova potvrdil i ministr vnitra Jan Hamáček. „Ani předseda vlády a ani žádný z ministrů nemůže vstupovat do konání BIS či ji nějak individuálně úkolovat. BIS úkoluje vláda jako celek, takže nějaké zastavování odposlechů ze strany kohokoliv z vlády možné prostě není. To by bylo protizákonné,“ řekl v televizi Nova.

Prezidentovo nařčení odmítla i BIS s tím, že vždy postupuje v souladu se zákonem. Ani předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl nepředpokládá, že by mohlo dojít k nějakým pochybením. „Já vnímám prohlášení pana prezidenta spíše jako politické prohlášení,“ uvedl.

Zeman potvrdil mediální zprávy, že BIS sledovala jeho klíčového poradce Martina Nejedlého. Také Nejedlý potvrdil, že tyto informace dostal neoficiálně už dříve a zařídil se podle toho. I v tomto případě platí, že za vyzrazení podobných utajovaných skutečností posílají orgány činné v trestním řízení jejich původce k soudu.

Dnes se v tomto směru neděje nic. Nejedlý je přitom kvůli svým kontaktům na řadu vlivných ruských politiků a firem monitorován i spojeneckými tajnými službami. Dostal diplomatický pas, ačkoli nemá žádnou oficiální funkci ve státní správě, účastnil se Zemanovy schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a na Hradě má hlavní slovo ve strategických ekonomických otázkách.

Nůž na krku

Zeman hovoří o širším okruhu sledovaných a staví je do role obětí „státní zvůle“. Ve skutečnosti pro sebe i své bezprostřední okolí definuje jiná pravidla, a dokonce se veřejně domáhá vlastní nedotknutelnosti.

Touto přestřelkou se bude zabývat sněmovní komise pro kontrolu činnosti BIS. Zeman by měl doložit svoje tvrzení, ale sám má co vysvětlovat. Opět vystavil do podezření původce úniků bývalého hlavního analytika BIS Jiřího Roma, který po neshodách s Koudelkou opustil kontrarozvědku a zakotvil na Pražském hradě.

O čem tato přestřelka svědčí? Naplňují se spekulace nedávno publikované „dobře informovanými“ Lidovými novinami, že Babiš dostal od Zemana nůž na krk, aby se zbavil Koudelky, jinak může ztratit jeho podporu po volbách. Prezident nyní svůj tlak stupňuje, nehledě na to, že jeho záměry schvalují pouze komunisté a SPD Tomia Okamury.

Pokud bychom na chvíli uvěřili Zemanově legendě, možná patří mezi vydírané ústavní činitele Andrej Babiš. V každém případě ze strany prezidenta, který si chce ještě „užít“ zbývající rok a půl svého mandátu, a proto potřebuje vstřícnou vládu, i kdyby ji k tomu měl dotlačit. A při názorové pružnosti šéfa ANO jistě existují hypotetické konstelace, které by jeho představy naplnily.