Video placeholde
Za útokem v Nice stojí Mohamed Lahouaiej Bouhlel
Za útokem v Nice stojí Mohamed Lahouaiej Bouhlel
Za útokem v Nice stojí Mohamed Lahouaiej Bouhlel
Mohamed Lahouaiej Bouhlel
Fotografové zachytila vrahova bratra.
11
Fotogalerie

Nice jako francouzské hlavní město terorismu. Od útoku na promenádě uplynulo pět let a stále se vyšetřuje

Dne 14. července roku 2016 provedl islámský terorista Mohamed Lahouaiej-Bouhlel útok ve městě Nice, kde ve večerních hodinách probíhala oslava státního svátku „dobytí Bastily“. Islámskému teroristovi se tehdy podařilo pomocí nákladního vozu, s nímž najel do davu oslavujících, zabít 86 lidí (z toho 14 dětí) a několik stovek zranit. Pro islámské teroristy se stal jeho čin inspirací a zopakoval jej například i Anis Amri při útoku na vánoční trhy v německém Berlíně 19. prosince 2016.

Dav zhruba 30 000 lidí sledoval na pobřežní Promenádě Angličanů (Promenade des Anglais) v Nice ohňostroj k státnímu svátku výročí dobytí Bastily a zahájení francouzské revoluce, když do něj zhruba v 22.30 začal v úseku asi 1,6 až dvou kilometrů najíždět nákladní vůz značky Renault řízený tuniským přistěhovalcem Mohamedem Lahouaiej-Bouhlelem.

Od počátku útoku do jeho konce uběhlo zhruba 5 minut a Mohamed Lahouaiej-Bouhlel byl zastřelen dvěma policisty. Zastřelili jej ke konci jeho útoku, když již jeho automobil nebyl schopen jízdy a zastavil se a on začal přestřelku s přítomnými policisty, kteří se jej pokoušeli zastavit. Policistům pomohl jeden odvážlivec, který se pokoušel dostat do kabiny nákladního vozu a začal s Lahouaiej-Bouhlelem zápasit, čímž jej donutil zpomalit jízdu a usnadnil policistům střelbu.

Video placeholde
Hrdina okamžiku se snaží dostat do kabiny řidiče • youtube @Express & Star

Pachatel Mohamed Lahouaiej-Bouhlel se narodil v roce 1985 v tuniském městě Msaken (někdy také vyslovovaném Msakan či Masakin) a měl francouzské povolení k pobytu. V roce 2005 se přestěhoval do Nice a jeho chování nijak neukazovalo na náboženský zápal. Vedl velmi bujarý život a netajil se sexuální promiskuitou. Byl jedenkrát ženatý (v době útoku již rozvedený) a měl tři děti. Jeho rodina veřejně potvrdila, že měl dlouhodobé psychické problémy a léčil se z nich na psychiatrii.

Podle jeho otce pravidelně užíval alkohol a drogy (ale někteří jiní členové rodiny to popřeli). Podle právníka jeho manželky se dopouštěl násilí na své ženě a příslušníci jeho rodiny médiím řekli, že neměl žádné náboženské sklony a se svou rodinou se stýkal omezeně. V médiích se objevily i informace údajně pocházející z policejního vyšetřování, že Lahouaiej-Bouhlel měl mít nejen sexuální vztahy s ženami, ale i s muži.

Krátkou dobu před útokem si Lahouaiej-Bouhlel nechal narůst vousy a měl lidem ve svém okolí tvrdit, že je to náboženská povinnost. Podle francouzských vyšetřovatelů projevil zájem o islámské náboženství krátce před provedením teroristického útoku – snad v řádu měsíců. Podle svědků začal navštěvovat mešitu až v dubnu roku 2016 a podle francouzských vyšetřovatelů poté projevil i veřejnou podporu teroristické organizaci Islámský stát. V týdnech před provedením útoku se nejen věnoval vyhledávání násilných videí na internetu, ale také studoval mediální zprávy o automobilových nehodách včetně zprávy o úmyslném najetí automobilem do restaurace.

Byť byl Lahouaiej-Bouhlel znám francouzským bezpečnostním orgánům jako násilník, jeho chování nikdy nebylo spojené s náboženskými motivy. Byl odsouzen jen za běžné násilí při mezilidských sporech. Nebyl tedy veden na francouzském seznamu potenciálních islámských násilníků – tzv. „seznamu S“. Pole informací britského the Indepdendent poslal jen několik dní před útokem svým rodinným příslušníkům do Tuniska ilegálním způsobem necelých 100 000 eur. 

Podle tvrzení svého strýce byl Mohamed Lahouaiej-Bouhlel radikalizován alžírským stoupencem teroristické organizace Islámský stát žijícím v Nice jen několik týdnů před teroristickým útokem. Jeho strýc také veřejně odmítl, aby Mohamed Lahouaiej-Bouhlel byl pohřben v rodném městě, protože spácháním teroristického útoku pošpinil čest své rodiny. 

Vyšetřování tohoto brutálního teroristického útoku dodnes neskončilo. Ještě v květnu 2021 bylo médii oznámeno, že v Itálii byl zatčen muž albánské národnosti jménem Endri Elazi, který je francouzskými vyšetřovateli obviňován z poskytnutí zbraně Lahouaiej-Bouhlelovi. Italské úřady jej po zatčení vydaly do Francie. V souvislosti se spáchaným teroristickým útokem bylo postupně zatčeno přes deset osob. Mnohé byly po výslechu opět propuštěny zpět na svobodu. Jak oznámili médiím francouzští vyšetřovatelé, tak Lahouaiej-Bouhlel svůj útok nejspíše plánoval několik měsíců a někdo mu poskytl podporu. Jeho plánovaní bylo vysoce precizní, kdy si například podrobně prošel i vytipované místo útoku.

Byť se k teroristickému činu spáchanému Lahouaiej-Bouhlelem přihlásil Islámský stát, francouzští vyšetřovatelé dospěli k závěru, že útočník sice vyjadřoval sympatie této teroristické organizaci a mohl se u ní inspirovat, ale svůj čin provedl nezávisle na ní jako tzv. „osamělý vlk“. Vyšetřovatelé také zjistili, že kolem Lahouaiej-Bouhlela se pohybovaly jim známé postavy radikálního islámu v městě Nice, ale jak upozornili samotní vyšetřovatelé, je těžké určit, kdo z těchto radikálů s ním měl bližší kontakty, protože všichni žili ve stejné oblasti a jejich potkávání tak mohlo být náhodné a bez hlubšího vztahu.

Mezi obětmi teroristického útoku byli i muslimové. Dcera jedné z muslimských obětí Hanane Charrihi se po tomto útoku stala aktivistkou bojující proti šíření ideologií radikálního islámu mezi francouzskými muslimy. Podle zpráv médií zhruba 30 mrtvých obětí z tohoto teroristického útoku patřilo k muslimské komunitě. Při jednom z pohřbů obětí, muslimského dítěte islámský duchovní Otmane Aïssaoui v kázání mimo jiné řekl, že při posledním soudu bude vrah Lahouaiej-Bouhlel otázán: „Proč jsi zabil to čtyřleté dítě?“ Obřadu se tehdy zúčastnil s malou promluvou i katolický kněz Patrick Bruzzone, který zdůraznil bratrství muslimů a křesťanů a hovořil o tom, že tento teroristický útok zranil všechny. Se stovkami příbuzných obětí se setkal i papež František. 

Po tomto útoku vzrostlo v Nice a okolí napětí mezi muslimy a nemuslimy a objevily se i informace o hanobení mešit. A v souvislosti s tímto teroristickým útokem se objevily i fake news a hoaxy o údajných jiných teroristických útocích, takže francouzská vláda vyzvala sociální média, aby podobné falešné zprávy cenzurovala.

Národnost obětí tohoto útoku je velice pestrá. Mezi obětmi jsou lidé jak z Francie, tak i z Kazachstánu, USA, Arménie Gruzie, Ukrajiny, Tuniska, Švýcarska, Ruska, Maroka, Itálie či Brazílie a dalších zemí. Mezi zraněnými je národnostní pestrost ještě větší. 

Francouzské město Nice zažilo několik islámských teroristických útoků. Například v roce 2015 extremista Moussy Coulibaly napadl skupinu vojáků střežících židovské centrum. A v roce 2020 dne 29. října zde islamista tuniského původu Brahim Issaoui (původně nepřesně médii pojmenovaný jako Brahim Aouissaoui, narozený 1999) zavraždil tři lidi v kostele.

Nice patří po Paříži k nejvíce terorismem postiženým francouzským městům a teroristické útoky zde nepáchají pouze islámští extremisté, ale také zde došlo k útokům korsických nacionalistů a neonacistické skupiny, která zaútočila na obydlí přistěhovalců a vydávala se přitom za židovské extremisty, aby se pokusila zasít nenávist mezi židy a přistěhovalce.

Video placeholde
Terorista najíždí do davu lidí • youtube @pray for france