Vysmátá fotka z vládního speciálu.

Vysmátá fotka z vládního speciálu. Zdroj: Facebook / Andrej Babiš

Babiš chce dát středoškolákům maturitu bez maturity. Ano, tak vypadá „kántry for fjúčr“!

Toto není Divoký kačer! Premiér navrhne, aby všichni studenti středních škol a učilišť zakončených maturitou dostali letos maturitu úředně, aniž by museli skládat jakoukoliv zkoušku. Když vidíme, jak funguje jeho vláda, není se čemu divit – proč by se měli studenti stresovat a usilovat o skutečné vzdělání a vědomosti, když v nejvyšších funkcích ve státě je parta lemplů a mamlasů.

Neexistuje ani jediný důvod, který by Babišův nápad ospravedlnil. Jedině snad ten, že ani po roce koronakrize nepřipravilo ministerstvo školství pro maturanty jakýkoliv plán, o jehož smyslu a kvalitě by ministr Plaga dokázal předsedu vlády přesvědčit.

Pokud by Babišova maturitní zkratka prošla, měli by studenti dostat maturitní vysvědčení se známkami vypočítanými jako průměr za předchozí roky studia (kdo by s tím nesouhlasil, mohl by se nechat vyzkoušet). Jinými slovy – úspěšným absolventem by se stal každý, kdo nějak prolezl do závěrečného ročníku. Přitom loni 17 % maturantů nezvládlo státní test z matematiky, 14 % propadlo u státní maturity z češtiny a pro 5 % byl nad jejich síly cizí jazyk. Letos by ovšem všichni „úředně prospěli“. Gratulujme si - konečně jsme vybudovali společnost vzdělanosti, jak o tom mluví všechny vlády už řadu let, tu současnou nevyjímaje.

Premiérův argument, že se studenti nemohli kvůli distanční výuce na maturitu dostatečně připravit, může platit pro děti z prvního stupně základní školy, ale rozhodně ne u dospělých středoškoláků. Nebo Babiš navrhne, aby i všichni vysokoškolští studenti dostali letos všechny zápočty a zkoušky „za snahu“? Jsou snad oni v nějaké lepší situaci, než středoškoláci v závěrečném ročníku?

Jediný smysl, který lze v Babišově návrhu najít, je ten, že maturanti jsou už dospělí a na podzim půjdou volit. Důchodce se pokusil uplatit pětitisícovkou k penzi, u studentů to zkusí maturitou zdarma. Studentské volby nanečisto opakovaně ukázaly, že od středoškoláků by premiérovo ANO moc hlasů nedostalo, tak to holt protřelý švindlíř zkouší takhle. Doufejme, že studenti jsou dost chytří na to, aby mu na takový trik neskočili.