Premiér Babiš by dávno padl, kdyby nad ním nedržel ochrannou ruku prezident Zeman

Premiér Babiš by dávno padl, kdyby nad ním nedržel ochrannou ruku prezident Zeman Zdroj: Jan Ignác Říha

Premiér Babiš by dávno padl, kdyby nad ním nedržel ochrannou ruku prezident Zeman

Na sociálních sítích se vžil pojem hajpovat. Je to trik, kdy přijdete s přehnaným tvrzením, které vyvolá neopodstatněnou medializaci. Takhle se podařilo „vyhajpovat“ situaci okolo prodloužení nouzového stavu. Všichni vedli řeči o tom, jaký právní režim zvolit pro mimořádná opatření, čímž se odpoutala pozornost od podstaty dnešní epidemické a politické krize.

Před pár dny mi volala televizní moderátorka. V přímém přenosu se ptala, jestli nemám strach, že v pondělí nebude znovu vyhlášen nouzový stav. Kdybych v jejích slovech necítil opravdovou úzkost, asi bych to považoval za ironii. Její slova ilustrovala, k čemu minulý týden v Česku došlo – tanci kolem nouzového stavu vláda chtěla zakrýt, že její opatření nefungují a ona nemá jinou koncepci, která by to změnila.

Proto vláda zvedla velkou debatu o legislativním rámci (nouzový stav), aby zatemnila, že řadu měsíců dělá špatnou politiku, která nesnižuje počty nakažených. Média naskočila na tyhle právní polemiky a ze zrušení nouzového stavu vyrobila strašáka, bez něhož Česko postihne chaos, hlad a mizérie. „Hajpování“ splnilo svůj cíl. Podstata dnešní krize by se přitom dala shrnout do čtyř bodů.

Slabost, ne síla

1. Vládní protiepidemická opatření nefungují a ministři Babišovy vlády nemají sílu je revidovat a udělat nápravné akce.

2. Rozpadla se vládní koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM, která nadále odmítla podporovat Andreje Babiše, protože nesplnil sliby, jež jí dal. Výsledkem je, že vládní politici nemají dostatek hlasů, aby si sami odhlasovali právní pořádek (nouzový stav) nutný k omezení veřejného života. Jenom proto vtahují do hry opozici a ucházejí se o její důvěru. Ze strany vlády je to projev slabosti, ne síly.

3. Opozice se příliš nehrne do hlasování o nedůvěře vládě, která ztratila sněmovní většinu. Z Hradu jí totiž tichou poštou došlo, že když shodí Babiše, bude ho Miloš Zeman jmenovat znovu. Ten následně vytlačí z vlády ČSSD a bude moci až do říjnových voleb vést kabinet bez důvěry, aniž se bude ohlížet na Parlament.

4. V Česku chybí nadstranická osoba nebo instituce, jejíž výroky by většina veřejnosti přijímala s důvěrou. Postihlo to i Ústavní soud, zvláště po některých mediálních výrocích a komentářích předsedy Pavla Rychet‑
ského.

Království za vakcínu

Premiér Babiš se po celý rok střídavě stavěl do čela boje proti covidu a střídavě se z tohoto boje vytrácel. Podstatné je, že jeho esemesky v každé chvíli zasahovaly do práce desítek vládních politiků a státních zaměstnanců. Už nevíme, jak by se celá situace vyvíjela, kdyby krizové štáby a hygienické stanice striktně dělaly, co předpokládala tato mimořádná situace. Z „boje s covidem“ se na vládní úrovni stalo něco podobného jako v dobách komunismu „boj s brouky“ nebo „boj o zrno“. Prostě velká propagandistická akce, která má zastrašit lidi a vynést nahoru ty hrdiny, kteří je ochrání.

 

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!