Video placeholde

Politici ukázali, že v krizi jsou nám k ničemu. Alespoň jsme ale dostali zpět odpovědnost za život

Vláda nedokázala vyjednat s opozicí prodloužení nouzového stavu, přestože prý bez něj není možné chránit zdraví a životy lidí v Česku. Opozice tvrdí opak – nouzový stav podle ní nic neřešil, protože vláda nedokáže správně nastavit konkrétní opatření a vymáhat je. Svrhnout kabinet, o němž opakovaně hlásá, že škodí zemi, ale opoziční strany buď neumějí, nebo nechtějí. Obě části politického spektra jsou tak v krizi normálnímu člověku platné úplně stejně. Tedy vůbec.

Co zbývá lidem v situaci, kdy vláda ztratila schopnost vládnout a opozice není schopna paralyzovanou vládu nahradit (poctivě přiznejme, že z části i proto, že na Hradě sedí Babišův komplic, který jde premiérovi dlouhodobě na ruku)?

Už 10. prosince – tedy v době, kdy se Babišův kabinet snažil alespoň navenek předstírat, že má recept, jak provést zemi pandemií – jsem napsal článek Špatná nařízení špatné vlády není třeba respektovat. Řiďte se rozumem. Teď, když kvůli neschopnosti politiků odleva doprava hrozí nepřehledný chaos, získává druhá věta titulku ještě mnohem větší důležitost.

Tím, že s koncem nouzového stavu skončí od pondělí nejspíš i velká část zákazů a příkazů, dostává každý z nás zpátky zodpovědnost za život. Nejen svůj, ale z části i ostatních. Pokud budou v pondělí hospody, obchody, fitka… praskat ve švech, lidé budou kašlat na roušky a ignorovat doporučení, jak se chovat v době šíření nakažlivé nemoci, nedopadne to dobře. A těžko budeme moct dál tvrdit, že na tom nemáme svůj díl viny (aniž se tím jakkoliv umenší nesporná a zásadní vina vlády v čele s Andrejem Babišem, Janem Blatným a jeho předchůdci, Janem Hamáčkem…).

Ochrana proti viru (respektive způsob, jak výrazně snížit riziko nákazy) je přitom docela banální a stačí zopakovat, co jsem rovněž napsal už 10. prosince (a mnozí jiní v různých variantách přede mnou i po mně):

  • Pokud můžete pracovat alespoň příležitostně z domova, udělejte to.
  • Noste roušky všude tam, kde můžete přijít do úzkého kontaktu s více lidmi. Lepší než rouška je respirátor alespoň třídy FFP2 bez výdechového ventilu – chrání vás i okolí.
  • Minimalizujte pobyt v místech, kde je větší pohyb lidí a kde se můžete snadno nakazit. Pokud tramvaj praská ve švech, zvažte, zda nemůžete jít pěšky. Je-li před obchodem fronta, zvažte, zda nemůžete nákup odložit. Hromadné večírky zatím oželte.
  • Od cizích lidí si udržujte dvoumetrový odstup.
  • Důkladně a často si myjte ruce a používejte dezinfekci. Dohlédněte na totéž u dětí.
  • Striktně dodržujte zásady ochrany rizikových skupin.
  • Máte-li jakékoliv (i počáteční) příznaky respiračního onemocnění, nechoďte mezi lidi. Nechte se otestovat a v případě pozitivního nálezu zůstaňte doma v izolaci. Poctivě spolupracujte s hygienou a nahlaste všechny kontakty.

Vláda pohořela proto, že jí už skoro nikdo nevěří ani takto jednoduché věci. My všichni teď máme šanci předvést, že jsme lepší než spolek kariéristů a neumětelů, které kolem sebe v rolích ministrů shromáždil trestně stíhaný slovenský agent StB. Pokud tuhle možnost prošvihneme, ukážeme, že jsme stejně neschopní a nezodpovědní jako oni. Alespoň, že horší být nemůžeme.