Babišovo čestné slovo přišlo moc i redakci iDnes

Babišovo čestné slovo přišlo moc i redakci iDnes Zdroj: Internet

„Babišovo čestné slovo“ bavilo internet. Z titulku ho pak raději odstranili i jeho vlastní novináři

Oxymóron je v lingvistice spojení slov, jejichž význam se navzájem vylučuje – například „ohlušující ticho“ či „svítání na západě“. A třeba taky „Babišovo čestné slovo“. Vědomi jsou si toho i na serveru iDnes, který premiérovi (ne)patří stejně jako Agrofert.

I projednávání tak závažné věci, jako je pokračování či ukončení nouzového stavu při epidemii koronaviru, s sebou nese zábavné okamžiky. O jeden z nich se postarala redakce serveru iDnes, který patří do holdingu Agrofert. Když Babiš při dopoledním jednání s opozicí neuspěl, přestože údajně nabízel vyslyšet některé její návrhy, vydal iDnes článek s titulkem Babišovo čestné slovo nestačilo, jednání o nouzovém stavu zkrachovalo.

Vzhledem ke všeobecně známým zkušenostem s premiérem, jenž byl ze lži usvědčen už tolikrát, že to ani nikdo nepočítá, přičemž někdy neváhal ani křivě přísahat na zdraví vlastních dětí, ale zřejmě obrat „Babišovo čestné slovo“ zarazil i jeho vlastní zaměstnance. Navíc se tím začali dobře bavit lidé na sociálních sítích. O chvíli později iDnes titulek změnil. Babišovo čestné slovo zmizelo a nahradila ho nová verze: Babiš opozici nepřesvědčil. Jednání o delším nouzovém stavu zkrachovalo.

To, že se titulky v on-line médiích občas mění, není až tak výjimečné. Možná že za editorským zásahem bylo něco jiného, než jak to na první pohled vypadá. Právě to je ale riziko, když politik vlastní noviny nebo jiné médium – redakce se těžko vyhne podezření, že se mu snaží pomáhat. Což někdy může dopadnout i komicky jako v tomto případě.

Mimochodem, dopolední jednání opozice s premiérem, jemuž už skoro nikdo nevěří, se stalo terčem i dalších vtipů. Nejprve předseda pirátů Ivan Bartoš na Twitteru sdělil následující: „Na schůzce s premiérem k žádné dohodě ve věci nouzového stavu nedošlo. Sice jako záruku navrhl ,své jméno‘, což jsme nepřijali s valnou důvěrou.“ Řada diskutujících pak litovala, že opoziční politici nezjistili, zda Babiš myslí své jméno skutečné, nebo krycí jméno Bureš z dob spolupráce s StB.