Video placeholde
Český premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán jednají o koronavirové krizi v Budapešti (5. 2. 2021)
Český premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán jednají o koronavirové krizi v Budapešti (5. 2. 2021)
Maďarský premiér Viktor Orbán na summitu evropských lídrů v Bruselu (10. 12. 2020)
Viktor Orbán.
Český premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán jednají o koronavirové krizi v Budapešti (5. 2. 2021)
9
Fotogalerie

Maďarská covidová cesta: Důchodci naočkovaní do půlky března, vakcíny odkudkoli. Má se Babiš čím inspirovat?

Po čínské chřipce, britské mutaci a švédské cestě se v českém covidovém slovníku usazuje pojem maďarská cesta. Tou premiér Babiš a jeho poradce Prymula nazývají postup Maďarska, kde se právě začíná očkovat ruskými a čínskými vakcínami a kam tento pátek vyrazili na poradu. Co všechno může reálně Babiš z Budapešti přenést do epidemie v Česku?

Při uprchlické krizi se v Maďarsku stavěl kontroverzní pohraniční plot, s neortodoxním řešením přichází Orbánova vláda i v epidemii covidu-19. Už v listopadu mluvil Orbán o tom, že bude zkoušet objednat vakcíny i mimo Evropu, konkrétně mělo Maďarsko jednat v Rusku, Číně a Izraeli.

Nakonec v prosinci jako první do Maďarska dorazila očkovací látka s názvem Sputnik V, kterou následně téměř dva měsíce testoval Státní lékový a potravinářsko-zdravotnický institut (OGYÉI), na konci ledna pak udělil povolení k použití vakcíny, přestože neměla a pořád nemá schválení od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Navzdory unii?

Jestli je to vůbec realizovatelné, zjišťovala maďarská média už během testování látky. Zpravodajský web Index dostal od EMA odpověď, že ke krizovému použití můžou členské státy schválit vakcíny i samostatně. A tak nakonec ještě v lednu dostala zelenou taky čínská vakcína od firmy Sinopharm.

Celkově Maďarsko nakoupilo 2 miliony dávek ruské očkovací látky a 5 milionů čínské. Obě jsou jedno-dávkové, takže se jimi v součtu může naočkovat 3,5 milionu Maďarů. Dávky Sputniku V pro 300 tisíc lidí mají dorazit již během února, vakcíny od Sinopharmu má dorazit během tohoto měsíce přes půl milionu, celkem pak do konce jara 2,5 milionu. Ministr řídící premiérský úřad Gergely Gulyás minulý týden řekl, že Madarsko s očkovací diplomacií nekončí a bude usilovat o všechny vakcíny, které byly podány aspoň milionu lidí na světě.

Z očkování se samozřejmě stalo politické téma. Část maďarské opozice protestovala proti tomu, aby byly použity jakékoli vakcíny, které neschválí EMA. Argumentuje i tím, že má jít od Orbána o geopolitickou hru, s níž se snaží zlepšovat vztahy s Ruskem a Čínou. Firmy z těchto zemí totiž budou v příštích letech stavět klíčové maďarské infrastrukturní projekty – jadernou elektrárnu v Paksi a rychloželeznici z Budapešti do Bělehradu.

Proočkováno do léta

Pro Orbána se nicméně rychlé očkování může stát trumfem, aktuálně jeho vláda předvídá, že už do 15. března naočkuje všechny Maďary starší 60 let, kteří se na očkování registrovali (očkování v domovech seniorů proběhlo přednostně mimo systém registrací). Je otázka, jestli bude o neevropské vakcíny stejně velký zájem – podle výzkumů sice mezi Maďary stoupá ochota se očkovat, zároveň ale už dříve více z nich preferovalo evropská očkování. Maďarská lékařská komora navíc zatím říká, že použití vakcín bez schválení EMA nemůže s klidem doporučit.

Sám Orbán očkování vehementně prosazuje a říká, že díky východním vakcínám může Maďarsko dosáhnout proočkovanosti 70 % populace ještě před létem. Tvrdí to i jedna z pandemických celebrit Maďarska, hlavní infektolog z významné Jihopešťské nemocnice János Szlávik.

V dalších aspektech řešení epidemie se Maďarsko od Česka také odlišuje – opatření se aktuálně nezměnila od poloviny listopadu, například nošení roušek v hromadné dopravě bylo povinné i v létě. Přibývá kolem 1 500 nakažených denně z přibližně 20 000 testů, v nemocnicích je 3 500 covidových pacientů a tento počet trvale klesá. V největším rozběhu pandemie bylo v nemocnicích 8 000 Maďarů a některé nemocnice měly s náporem problémy, maďarské zdravotnictví se navíc potýká s nedostatkem personálu a často zastaralými špitály.

Co bude z Babišovy cesty

A teď to nejpodstatnější z českého pohledu: lze si z maďarské cesty něco vzít pro epidemii v Česku, nebo byl vládní výlet do Budapešti jen marketingová akce? Ohledně očkování nejspíš Orbán Babišovi ke zrychlení moc nepomůže, maďarské úřady schvalovaly obě nové očkovací látky několik týdnů a vláda na jejich objednání pracovala od listopadu.

Česko je tedy může ještě před rozhodnutím EMA povolit a koupit, nejspíš ale nedorazí tak brzo a v takovém množství jako do Maďarska, když se o jejich dodávce začíná jednat až teď. Exministr Prymula ostatně říká, že by mělo jít jen zhruba o 200 tisíc dávek, což je desetkrát méně než v Maďarsku. Kvůli tomu si musel premiér udělat celodenní výlet do Budapešti?