Video placeholde
Jan Blatný, Karel Havlíček a Jan Hamáček při tiskovce na Úřadu vlády (28.1.2021)
Jan Blatný při tiskovce na Úřadu vlády (28.1.2021)
Jan Blatný, Karel Havlíček a Jan Hamáček při tiskovce na Úřadu vlády (28.1.2021)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s youtuberu Jakubem Gulabem a Annou Šulcovou
Karel Havlíček a Jan Blatný po mimořádném jednání vlády (28. 1. 2021)
12
Fotogalerie

Vojtěch se pomocí německých lékařů chlubil, Blatný ji Chebu zatrhl. Mrtví na vládním účtu přibývají

Počet obětí koronavirové pandemie v Česku se blíží k sedmnácti tisícům. Pro ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO) je ale důležitější symbolické „poselství“, že se o nemocné zvládnou postarat čeští zdravotníci, než zajištění co nejméně komplikované péče o pacienty. Odmítá proto povolit, aby Chebsko, kde už místní nemocnice nestačí, využilo pomoc z Německa, a raději nechá stěhovat pacienty ve vážném stavu po celé republice.

Pohled do nedávné historie: Před dvěma lety se ve Šluknovském výběžku zkomplikovala dostupnost nemocničních služeb a někteří lidé museli v případě potřeby dojíždět desítky kilometrů. Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) se postavil do role spasitele. „Je naší prioritou zlepšovat dostupnost zdravotní péče v oblastech, kde je v současné době zajištěna nedostatečně a lidé za ní musí dojíždět. Díky dnes podepsanému dokumentu budou pacienti ze Šluknovského výběžku nově moci vyhledat lékařskou péči také na klinice v příhraničním městě Sebnitz,“ pochlubil se na konci srpna 2019 Vojtěch podpisem česko-německého memoranda. Tisková zpráva s titulkem „Přeshraniční spolupráce zvýší dostupnost zdravotní péče ve Šluknovském výběžku“ dodnes visí na stránkách ministerstva.

Návrat do současnosti: Nemocnice v Chebu už několikátý týden hlásí, že se o pacienty s covidem zvládá postarat jen tak tak, někteří museli být převezeni do jiných zařízení a situace se nadále zhoršuje. „Teď už nám pacienty neberou ani v Plzni nebo Ústí. Musíme přesouvat na větší vzdálenosti. Využíváme letecké transporty do Jihočeského kraje, na Vysočinu a tak dále, což je skutečně velmi daleko a není to pro pacienty zcela komfortní,“ uvedl mluvčí nemocnice Vladislav Podracký. Současný ministr zdravotnictví Jan Blatný (stejně jako Vojtěch dosazený hnutím ANO) byl proto opakovaně požádán, aby povolil pomoc německých nemocnic, do kterých je to z Chebu „přes kopec“.

Blatný to ovšem při dnešní návštěvě Chebu (už poněkolikáté) odmítl. Mimo jiné s těžko uvěřitelným argumentem, že postarat se o pacienty na území Česka je symbol. „Je jasným signálem pro občany této země, postará se o vás Česká republika, není třeba za každou cenu cestovat do zahraničí. Česká republika si váží každého života, každého českého občana a o každého z nich se postará,“ uvedl ministr. Dodal, že pacienty z Chebska budou v případě potřeby dopravovat do jiných nemocnic v Česku vrtulníky, které budou moci létat i v noci.

Proč to, co dříve jeden ministr zdravotnictví za hnutí ANO vydával za svůj triumf, teď druhý ministr téhož resortu a v tomtéž stranickém dresu neoblomně odmítá? Hledat v logice ministrů Babišovy vlády logiku by bylo stejné, jako chtít, aby prase létalo. S trochou nadsázky mohou být v Chebu vůbec rádi, že je ministr nehledal v Královéhradeckém kraji, kde podle premiéra toto západočeské město leží. Jeho obyvatelé ovšem dali svůj názor na vládní kroky hlasitě najevo. „Kolik lidí ještě musí zemřít, aby se otevřely hranice sanitkám?“ vítal Blatného křik desítek demonstrantů.

Ani to ale s šéfem resortu, který by měl mít na mysli v prvé řadě zdraví lidí a dostupnost zdravotní péče, nehnulo. Jeho mise na Chebsku tak zatím nejvíce ze všeho vyvolává mrazivé vzpomínky na tragédii ruské ponorky Kursk v roce 2000. Také tehdy měly symboly a hrdost papalášů přednost před záchranou lidských životů a vládci z Kremlu odmítli zahraniční pomoc potopenému plavidlu. Celá posádka Kursku zemřela.