Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK / AP / Eraldo Peres

Ruská vakcína Sputnik V.
Ruská vakcína Sputnik V.
Ruská vakcína Sputnik V.
Sputnik V
Ruská vakcína proti koronaviru Sputnik
8
Fotogalerie

Studie ukázala, že vakcína Sputnik V je dobrá. Měli bychom opustit ideologii a chránit zdraví a životy

Česká vláda se musí rozhodnout: Buď bude dál čekat na těžkopádná rozhodnutí a kroky selhávajících institucí Evropské unie, které navíc dlouhodobě zastávají ideologicky motivované protiruské postoje. Nebo vezme kritickou situaci v zemi do vlastních rukou, nechá o Sputniku V urychleně rozhodnout domácí úřady, a pokud ty shledají, že ruská vakcína vyhovuje všem podmínkám, obratem ji pro očkování v Česku nakoupí a začne používat.

Jeden z nejrenomovanějších medicínských časopisů na světě The Lancet publikoval studii, podle níž má ruská vakcína proti covidu účinnost 91,6 %. Ukázala to třetí fáze klinických testů, jíž se zúčastnilo téměř 20 tisíc osob. Podle studie nebyly zaznamenány těžké vedlejší účinky. „Uvedené výsledky jsou jasné a vědecký základ očkování byl prokázán,“ uvedli v komentáři uznávaní profesoři Ian Jones a Polly Royová.

Zopakujme, že časopis The Lance je považován téměř za vědeckou instituci, autoritu. Má redakce v Londýně, New Yorku, Pekingu. Články v něm jsou odborně recenzovány a běžně se na ně jako na bernou minci odkazují i ti, kteří ruskou vakcínu doposud kritizovali zleva zprava (a z ideologických důvodů v tom jistě budou nadále pokračovat).

Studie potvrzující účinnost a bezpečnost Sputniku V přichází v době, kdy v zemích Evropské unie vázne očkování, chybí vakcína od jiných výrobců a už i zastánci EU nahlas hovoří o tom, že unijní instituce v této fatální záležitosti selhaly. Jak by se v takové situaci měla zachovat česká vláda?

Aby nedošlo k mýlce, rozhodně bych nechtěl, aby jen na základě zveřejněné studie Babiš a spol. rovnou nakoupili ruský preparát a začali jím očkovat. S ohledem na situaci jsem však přesvědčen, že namístě by bylo přestat se spoléhat na EU. Tak, jak už to udělalo třeba Maďarsko.

Ano, Sputnik nemá registraci od Evropské lékové agentury. No a co? Česká republika má svůj vlastní Státní ústav pro kontrolu léčiv, svoji vlastní odbornou vakcinologickou společnost, své vlastní univerzity a výzkumné ústavy... Pokud přestaneme slepě spoléhat na unijní byrokracii (nebo se za ni zbaběle schovávat), která se opakovaně ukázala jako pomalá, špatná a ideově zaslepená, zcela jistě je možné najít cestu, aby vhodnost ruské vakcíny ověřili tuzemští odborníci a rozhodli, jestli ji lze skutečně považovat za účinnou a bezpečnou. Pokud by došli k závěru, že ano, měla by vláda okamžitě zahájit jednání o jejím nákupu a využití. Šlo by o nestandardní postup, který by byl ovšem v nynější nestandardní situaci více než žádoucí.

Je-li Sputnik V skutečně účinný a bezpečný, ale vláda nechá v paralyzovaném Česku dál umírat tisíce lidí jen proto, že bude poslušně čekat na eurounijní bumážku, půjde o její další trestuhodné selhání. Záchrana zdraví a životů lidí má mít jednoznačně přednost před byrokratickými formalitami. I před nenávistnou ideologií, pro jejíž šiřitele je Rusko peklo v čele s Luciferem, lordem Voldemortem a Jokerem vtělenými do jedné osoby. Snad bude mít vedení země odvahu takové rozhodnutí učinit.