Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: Facebook - A. Babiš

Bohumil Pečinka: Esemeskový management na pochodu aneb Zpráva od Babiše se stala noční můrou

V médiích vypukla jalová hra, kdo bude dalším ministrem zdravotnictví a jestli je vhodná vládní covidová komunikace na sociálních sítích. Je to jenom odvádění pozornosti od hlavního problému: dochází k destrukci státu shora a lidé přestávají věřit jeho organizačním schopnostem.

Ministr zdravotnictví Blatný samozřejmě dělá chyby, ale přehlíží se, že velká část z nich jsou – v šachové terminologii – vynucené tahy. Ministr je produktem systému, který nevytvořil, ale ten ho velmi rychle semlel. Maximálně je možné bavit se o tom, že manažerskou nezkušeností svůj poločas rozpadu hodně urychlil. To je všechno. Je z velké části obětí systému, ne jeho viníkem. Tím je centralizované řízení státu v podání premiéra Andreje Babiše, které v době nouzového stavu přešlo do chaosu.

Nepřátelé

Tím, jak Andrej Babiš zasahuje do všech oblastí řízení státu, zvyšuje se neuspořádanost systému. Přesněji řečeno, špičkoví úředníci se garantovi vakcinace v Česku bojí cokoli kritického říct a raději rozhodnutí neudělají, než aby převzali odpovědnost. Dobře vědí, že když vykážou nějakou iniciativu, mohou být po zásluze potrestáni. Premiér z nich udělá nepřítele státu a nechá je v médiích symbolicky popravit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!