Martina Wiererová

Martina Wiererová Zdroj: Archív autorky

Lahvičky s vakcínou
Martina Wiererová a její tým
Lahvičky s vakcínou
3
Fotogalerie

Zpověď lékařky: Očkovaní nám nosili koláče a obědy

Praha 7 zvládla ve třetím lednovém týdnu naočkovat 1100 seniorů starších 80 let. V této městské části jich přitom žije asi 1800. Očkovalo se převážně v ordinacích praktických lékařů. Jak celá akce probíhala, vzpomíná jedna z nich MUDr. Martina Wiererová.

Bylo to jenom takové bílé nic, do hrsti se to vešlo. Přesně tohle mě napadlo, když jsme ve čtvrtek 14. ledna ráno převzali tolik očekávaný sáček s vakcínami proti onemocnění SARS-CoV-2. Napínavé to bylo až do poslední chvíle. Mohlo se stát cokoliv a vakcíny by nedorazily. Ale to se naštěstí nestalo. Nejen naši ordinaci zalil pocit blaha, zároveň jisté nervozity a velkého očekávání, jak to celé dopadne. Dopadlo to skvěle! Ale to předbíhám, vezmu to po pořádku.

V pondělí 11. ledna přišla do ordinace zpráva. Praha 7 by mohla získat vakcíny proti koronaviru. A to už za necelé 3 dny. Skvělé, ale jak s tím naložíme? Velmi rychle se ukázalo, že jediná možná cesta, jak naočkovat velké množství seniorů za tak krátkou dobu, je dodat vakcíny přímo do ordinací praktických lékařů. Do těch, které mají možnost a zájem očkovat, a převzít tak veškeré plánovaní a realizaci očkování do vlastních rukou. 

Víkend je ideální

K nám dorazila vakcína od firmy Pfizer. Ta se musí po rozmrazení z minus 70 °C spotřebovat do 5 dnů. Následně je třeba naředit jednotlivé lahvičky tak, aby se z každé připravilo 5–6 dávek vakcíny. Naředěné lahvičky je pak třeba aplikovat do 6 hodin. Co by se nespotřebovalo, to by se muselo vyhodit. Ale to se nesmí stát! Proto je celá očkovací akce napínavá od začátku do konce.

To, že se očkování proti covidu chceme u nás v ordinaci zúčastnit, jsme věděli hned. Když jsem ale od předsedy našeho Sdružení praktických lékařů Prahy 7 MUDr. Karla Bláhy slyšela, že na očkování je naprosto ideální víkend, neboť je v ordinaci klid, jen jsem se usmála. Víkend ne. Po nabitém pracovním týdnu, nasazení všech našich lékařek a sestřičky v posledních několika měsících jsem se o víkendu viděla na zasněžených pláních Jizerských hor.

Stačilo ale pár propočtů a hned jsme věděli, že jinak to nepůjde. Dvě stovky pacientů a čtyři dny na očkování, včetně právě víkendu. Byla to jednoduchá matematika. Takové množství lidí není možné naočkovat za dva všední pracovní dny během běžného provozu ordinace s desítkami telefonátů. Během dvou dnů jsme museli vytvořit svou vlastní strategii, vybrat z asi 3000 pacientů ty, kteří vakcínu nejvíce potřebují. Seniory starší 80 let a další závažně nemocné pacienty, kteří musí dostat vakcínu jako první. 

Super vzácné zboží

Následovaly hodiny plánování, denního i nočního telefonování, porad u nás v ordinaci i s kolegy na Praze 7, počítání dávek, pacientů, náhradníků, dohledávání kontaktů, určování priorit. Studovali jsme, jak vakcínu uchovávat, jak ji ředit a jak aplikovat, a zjišťovali kdo, co, kdy a kam dodá. To všechno probíhalo za běhu, velmi rychle a mnohdy živelně. Čas běžel. Samotné video, jak pracovat s dodanou vakcínou jsme zhlédli všichni mnohokrát. Je to super vzácné zboží a jen zcela malá chyba by stačila k tomu, aby byla celá ta vzácnost pryč. Úměrně narůstajícímu úsilí narůstal i pocit jedinečnosti celé akce, která dosud v Praze a možná v celé republice krom Zlínského kraje nemá obdoby. Vidina Jizerských hor byla ta tam. Čekal mě krásný očkovací víkend naplánovaný do posledního detailu. 

A je to tady. Pátek 14. ledna 2021 13:30. První skupina pacientů se dostavila na očkování. Nepřeháním, když řeknu, že v čekárně zavládl slavnostní pocit. Naděje, velký vděk, mnohdy dojetí byly hmatatelné, skvělá spolupráce ze strany pacientů nezapomenutelná. Jako první jsme v naší ordinaci naočkovali čipernou devadesátiletou dámu a pak už to šlo všechno jako po másle. Skupiny po 8 až 10 pacientech se střídaly každou celou hodinu a prodloužený víkend v ordinaci utekl jako voda. Horský vzduch jsme nahradili intenzivním větráním v čekárně i v ordinaci. Hladký průběh a precizní provedení celé akce by se nedaly zvládnout bez velkého nasazení všech lékařů, nezastupitelných asistentek a velké podpory ze strany pacientů. Jedna milá rodina z jejich řad nám zajistila luxusní stravování na všechny očkovací dny. Skvělé koláče a jiné drobné pozornosti nás držely na nohou a dojímaly nás. Byla v tom pro všechny naděje, že se blíží doba, kdy začneme v ordinacích i v běžném životě řešit zase „obyčejnější“ strasti a radosti.

Pár lahviček v hrsti

Takové to malé nic, co se vešlo do hrsti, je už u nás rozděleno mezi nejpotřebnější. Když o malém bílém nic psal Karel Čapek, měl v hrsti psí holčičku Dášeňku. My jsme měli v hrsti pár desítek lahviček vakcín proti koronaviru. Pevně věříme, že tohle malé nic rovněž vyroste ve velkého oddaného přítele člověka a bude sloužit dobré věci. Pokud se ovšem k nemoci i vakcíně budeme chovat s respektem. Často se teď zmiňuje jiná Čapkova kniha, Bílá nemoc. Já sama se nepřestávám divit, jak nadčasové jeho myšlení bylo. Viděl jasná nebezpečí pro společnost. Viděl, jak rychle lze vyměnit kritické myšlení za snůšku lží, jak je snadné nakazit lidi epidemií strachu, jak snadné je s nimi manipulovat, šířit nepravdy, respektive vlastní pravdy. Jsem moc ráda, že jsme alespoň touto formou mohli trochu přispět k rozptýlení nejistoty a vyvrátit pár nepravd, které se o očkování šíří.

Nejen za naši, ale jistě za všechny ordinace praktických lékařů na Praze 7 patří velké poděkování všem pacientům, kteří se pro očkování proti koronaviru rozhodli a během několika uplynulých dnů přišli do ordinací. Často to navíc bylo do slova na zavolání, pacienti zmobilizovali celou rodinu, jen aby se do pár hodin byli schopni do ordinace dostavit. Vidíme to jako jedinou možnou cestu, jak se z této dlouhotrvající svízelné situace dostat.  Velký dík panu starostovi Čižinskému, bez kterého bychom tuto šanci nedostali.

Bylo nám opravdu ctí. Již dlouho jsme neměli takovou radost a smysluplný pocit z práce jako právě v těchto dnech. Těšíme se, že se za 3 týdny o dalším prodlouženém víkendu potkáme v našich ordinacích ve stejném složení a dáme si druhé kolo. Nezbývá než věřit, že tam s námi budou i vzácné vakcíny, které se nám vejdou do dlaní.

Autorka je praktická lékařka pro dospělé na Praze 7