Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Svoboda slova je víc než ochrana před vulgaritami

Hejtman Kuba na jihu Čech začal včas a je na očkování připravený. Jenže nemá vakcíny, protože vláda čiperná není. Nemá očkovací látky, protože ji dodavatel vyšplouchl. Premiér Babiš měl vědět předem, že se bude švindlovat, ale místo pojistky proti švindlu dal se do švindlování taky. Proč to očkování mermomocí chce dál sám organizovat, když to neumí a nezlepšuje se. Hejtmanu Kubovi to nepředá, ačkoliv to umí. Čím dřív toho vláda nechá, tím menší bude její ostuda.

Páni, kteří se nechali očkovat protekčně, jsou veřejně ostouzeni a propouštěni z práce, protože předbíhali. Ale vakcíny jim dala vláda, jež to takhle chabě řídí. Za čachry je v první řadě odpovědný premiér, protože to tak řídí. Nikdo ho z práce nepropouští a dostatečně ho neostouzí.

Právo na sprosťáctví

Ve sněmovně vynikl jeden dosud málo známý poslanec hulvátstvím a jakousi strkanicí. Asi to odpyká, i když mu čin dodal věhlasu a úcty. To je ten, kdo dal ve sněmovně tamtěm přes držku, řeknou s úctou jeho voliči. Budou ho vyšetřovat a potrestají ho. On se odvolá, ubohý příběh bude dlouho žít. Poslanec řval, že zastupuje lid a nikdo mu nemůže brát slovo. A měl pravdu. Předsedající ho vypnul, jako by předsednický úsudek byl víc než svoboda poslance mluvit, co chce. Třeba i pitomosti, sprosťárny či lži. Voliči mají právo vědět, co poslanec říká a jak myslí, aby ho poznali v celku. Žádný činovník nesmí před poslance stavět paraván, aby zastínil poslancovu ubohost. Vypínání vulgarit nesmí být ve sněmovně zvykem. Svoboda slova je víc než ochrana před nadávkami. U nás se to ještě nevžilo. Zatím platí, že správné vypnutí je víc než svoboda slova.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!