Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: United Pictures

Snížení spotřební daně na naftu je ve skutečnosti covidovou podporou pro čerpací stanice

Součástí daňového balíčku, který vláda v závěru loňského roku protlačila sněmovnou a prezident Miloš Zeman se k němu vyjádřil tak, že řada lidí včetně některých zákonodárců si myslí, že jej vetoval, bylo i snížení spotřební daně na motorovou naftu o korunu (z 10,95 na 9,95 koruny) na litr. Nápad to byl jistě bohulibý, protože jeho záměrem bylo ušetřit peníze lidem a dopravcům. Ale jsme v České republice, kde to funguje jinak. Realita je totiž taková, že se toto snížení daně u koncové ceny ve stojanech projevilo minimálně nebo vůbec. A více peněz tak zůstalo majitelům čerpacích stanic.

Z dat společnosti CCS, která dlouhodobě sleduje ceny paliv u pump, že od začátku nového roku nafta zlevnila v průměru jen o 21 haléřů. Přičemž za poslední týden už opět mírně podražila. Jistě, oproti situaci před rokem jsou ceny stále k motoristům příznivější, ale mohly být ještě příznivější. Samozřejmě, že se nedal čekat strmý pokles cen hned v prvních dnech nového roku, kdy je ve stojanech ještě „starší“ zásoba za cenu s vyšší spotřební daní, ale ta se obvykle vyprodává za pár dní.

Z nového roku už máme za sebou tři týdny, adekvátní pokles cen však stále nepřišel. Ale ruku na srdce, může to ještě někoho překvapit? V Česku se obchodníci řídí pohybem daňových sazeb pouze jedním směrem, a to směrem vzhůru. Když se na něco zvýší daň, tak to zdraží okamžitě v plné výši a ještě si něco přirazí. Ale když je tomu naopak, najdou tisíc a jednu výmluvu, proč zlevnit nemohou a že jim zdražily jiné vstupy a že mají nízké marže a tak dále. V minulosti například když kleslo DPH na léky a knihy, pokles se nedostavil, ale na mnoha místech ještě dokonce většina položek zdražila.

Podtrženo sečteno, stát tímto opatřením v letošním roce přijde o miliardy korun, ale tyto peníze nezůstanou v kapsách obyčejným lidem, nýbrž čerpacím stanicím, které se na tom zahojí a vylepší si své hospodářské ukazatele. Když to řeknu v hodně velké nadsázce, stát snížením spotřební daně na naftu vytvořil covidový kompenzační program pro majitele čerpaček. Přihlásí se s něčím podobným i další odvětví naší ekonomiky?