Někdejší generální tajemník KSČ Miloš Jakeš by poslance za kvóty na domácí potraviny bezpochyby pochválil.

Někdejší generální tajemník KSČ Miloš Jakeš by poslance za kvóty na domácí potraviny bezpochyby pochválil. Zdroj: ČTK/KALINA Michal

Poslanci nařídili, kolik českých potravin prodávat. Kdy dojde na oblečení, elektroniku a další zboží?

Schválením kvót na prodej českých potravin poslanci předvedli, jaké myšlenkové klima ve sněmovně panuje. Státní dirigismus, krok zpět k plánovanému socialistickému hospodářství. Proč ale zůstávat na půli cesty, tedy jen u potravin, a nenařídit zákonem kompletně všem obchodníkům, co (ne)mohou zákazníkům nabízet?

ANO, ČSSD, komunisté, SPD a pár nezařazených poslanců (mimo jiné šéf Trikolóry Václav Klaus) dnes odhlasovali, že od příštího roku má být ve větších supermarketech 55 procent potravin z Česka. Následně by se měl tento podíl zvyšovat až do roku 2028, kdy by činil minimálně 73 procent. Součástí návrhu je také seznam potravin, jichž by se měly kvóty týkat. Jde o produkty, které se dají v ČR pěstovat. Výjimku mají mít pouze prodejny s plochou do 400 metrů čtverečních.

Jak se s poslaneckou verzí vypořádá Senát, případně Ústavní soud, kam téměř jistě co nevidět dorazí stížnost kvůli omezování volného trhu, těžko předvídat. Bez ohledu na to jsme ale svědky tragického dějství s názvem Návrat socialismu do Česka. Hospodářství svázané státními příkazy, zákazy a regulacemi bylo jedním z jeho zásadních rysů.

Takže když dnes potraviny, co třeba zítra povinná procenta českých filmů v kinech? Rádiím by měl zákon nařídit hrát nadpoloviční většinu českých interpretů. Místo adidasek, reeboků a conversek by většina regálů v obchodech se sportovní obuví měla patřit populárním českým prestigím. V hodinářství minimálně polovina zboží musí být primky a na velký návrat se mohou těšit české džíny Prekon. Ve Slušovicích se rozpomenou na výrobu počítačů TNS. Toaletní papír nebude.

Ani za socíku si ale trh nedal úplně poručit a hledal si neoficiální cestičky. Lidi prostě chtěli západní zboží. Tady se nabízí možnost pro vzkříšení značky Tuzex. V takových prodejnách by povinná procenta na český sortiment neplatila, mohlo by se v nich prodávat cokoliv. Samozřejmě by ale nebyly pro každého, provozoval by je stát a ceny v nich by byly dost vysoké na to, aby nemohly konkurovat těm našim poctivým, českým výrobcům a obchodníkům…

Upřímně doufám, že ničeho podobného se už nikdy nedožiju, v prvních dvaceti letech života mi to bohatě stačilo. Po dnešním rozhodnutí poslanců mám ale k jistotě daleko.

P. S.: Argument, že ochrana domácích zemědělců a potravinářů je nutná, protože jinak by je zlikvidovala dotovaná konkurence ze zemí EU, nastoluje jedinou otázku: Máme se kvůli členství v unii a jejímu pokřivenému/socialistickému systému dotací na kdeco pro kdekoho postupně vzdávat tržního hospodářství a vracet se ke státnímu řízení, nebo raději odejít ze spolku, který má ochromující deformování trhu na svědomí? Na to by mělo odpovědět referendum.