Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Covid, očkování a sociální sítě aneb Zakažte lži, přikažte pravdu!

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák si v mediálním kanále svěřenského fondu Andreje Babiše povzdychl, že se zdravotníci a pečovatelé v domech pro seniory nechtějí očkovat proti covidu. Na rozdíl od seniorů samotných. Má pro to jednoduché vysvětlení. „Senioři nesledují sociální sítě, kde se objevují dezinformace. Ale u lidí, kteří se o ně starají, je to jinak. Ti jsou mladší a sociální sítě aktivně využívají,“ říká. Co z toho vyplývá?

Vyplývá z toho, že sociální sítě jsou pravděpodobně hlavním pachatelem šíření konspiračních teorií o dopadech očkování. Třeba se tam lze dozvědět, že vám naroste druhá hlava, nebudete mít děti, onemocníte znovu Covidem, nebo dokonce umřete. A většina ošetřovatelů je zjevně natolik hloupá, že sociální sítě čtou a těmto bludům věří.

A mimo sociální sítě se tedy logicky šíří pravda.

Jenomže to má pár háčků.

Na sociálních sítích se například nachází také kanál Čau, lidi pana premiéra, který týden co týden šíří pravdu a jen pravdu, dodává lidem naději, energii a víru, že v těžké době se díky tomuto fenomenálnímu krizovému manažerovi ocitli v těch pravých rukou. (A když se ho někdo dovolí třeba za výroky, že jsme v boji s nemocí nejlepší na světě a že roušek je dost, a kdo nemá, tomu osobně doveze, nespravedlivě kritizovat, vyléčí křivdu homeopatiky a jede dále. Jako fretka.)

A naopak. V tradičních médiích, nikoli na sociálních sítích, byl mohutně šířen, a tedy sledován také sociální skupinou 80 plus výrok pana ministra zdravotnictví, že kdo se nechá očkovat, nikdy už covidem neonemocní. Nepodlehli náhodou senioři tomuto bludu pana ministra? Já vím, že za šíření této lži se sám její autor omluvil, ale co když už tu omluvu naši „dědečkové a babičky“ nezaznamenali a začali se ve velkém registrovat při vidině, že nikdy covidem neonemocní? A to jen proto, že nesledují sociální sítě, ale tradiční média.

Ale nedržme se jen našich hranic.

Podobné problémy zaznamenali také v Německu, kde se chce naočkovat zatím jen zhruba polovina zdravotníků. Těžko říci, jestli také až příliš čtou sociální sítě. Zatím jsem zaznamenal jen hlasy některých z nich, že ze sebe nechtějí nechat dělat prostřednictvím vakcinace pokusné králíky.

Řešení je mnoho, žádné z nich ovšem není snadné:

Zakázat sociální sítě. Zakázat zdravotníkům číst sociální sítě. Zakázat konspirační teorie. Zakázat lhát. Koupit všechny sociální sítě a zakázat číst cokoliv jiného. Schválit seznam oficiálních pravd. Tvrdě trestat šíření i čtení odchylek od oficiálních pravd.

Závěrem nadějeplný povzdech: Ještě že ty sociální sítě naši politici mají. Aspoň se na ně mohou vymlouvat, když jde svět jinam, než by podle nich měl.

Text vyšel jako úvodník nového tištěného Reflexu >>>

Reflex 3/2021Reflex 3/2021|Archív