Očkování proti koronaviru

Očkování proti koronaviru Zdroj: Reuters

Vladimír Pikora: Neočkování jako nová známka punku? Bezbřehá buzerace a diskriminace vybízí k revoltě

Když někdo před rokem 89 chtěl ukázat společnosti vzdor, měl pankáčské číro. Od takových si „slušní“ lidé odsedávali. Dnes můžete mít na hlavě cokoli a nikdo se neotočí. Už je to normální. Tak jako kdysi po pankáčích se ale dnes po vás otočí, pokud přijdete mezi lidi bez roušky. Být bez roušky dnes vyjadřuje nový vzdor proti systému.

Někdo řekne, že to není vzdor, ale sobeckost – záleží na tom, do jaké společnosti přijdete. V každém případě si na vás budou ukazovat prstem. A bude hůř. Napříště se už nebudeme dělit jen na ty s rouškou a bez roušky, ale i na ty očkované a neočkované.

Myslím, že kdyby někdo vzal dnešní noviny a zveřejnil je před rokem, nikdo by mu neuvěřil. To, co dnes politici navrhují, by ještě před rokem vypadalo tak nesmyslně a v rozporu se svobodou a logikou, že by to působilo nedůvěryhodně.

Nikdo by si neuměl představit, že z veřejných peněz budou státy dělat marketingovou kampaň globálním farmaceutickým molochům. Došlo to dokonce tak daleko, že se mluví o možnosti zavedení společného evropského očkovacího pasu.  

Chápu, že se lidé bojí nemoci a chtějí s ní bojovat. Ale taková kampaň je, i když beru v úvahu empatii vůči bojácným, přehnaná. Ztrácí se v ní svoboda volby. Teoreticky se sice nemusíte očkovat, ale vytváří se prostředí, kde neočkovaní budou diskriminováni.

Začátek nového režimu?

Pozoruji, jak nám vzniká zákonem málo podložená a přitom téměř neomezená moc určité skupiny lékařů či „expertů“, kteří každým dnem samozvaně a na politickou objednávku osekávají naše svobody. Levice globálně sílí a překračuje všechny dosud myslitelné meze. To, že vám někdo nařídí zavřít krám, už nikoho ani nepřekvapí.

Tento týden byl upraven systém PES. Možná se dočkáme dalších změn. Už teď se bojím, aby nevznikl i šestý stupeň, kde kromě podniků zavřou i jejich majitele, protože přece mohou být nakažení. Stačí už jen trochu přitvrdit a prohlásí, že stát ví přece lépe, jak podnik v době pandemie řídit, než jeho majitel.

Stát je najednou všude. V zájmu údajného bezpečí strká prsty do všeho. Nic mu není svaté. Málokdo má odvahu se té pandemii strachu a zákazů postavit, protože ví, že bude ostrakizován. Postavil by se někdo za majitele podniků, nebo by to bylo jako při zavádění EET? Pamatujete si, jak mnozí říkali, že majitelé si stejně nakradli a dobře jim tak, protože kdo je bohatý, je přece zloděj? Strach a závist je šílená kombinace. A oboje tu nyní máme.

Očkování nám nejspíš vytvoří občany druhé kategorie. Jedni politici to sice popírají, ale jiní politici na tom už pracují. Známý je třeba případ Španělska, kde se zvažuje seznam těch, kteří odmítnou očkování. Nepamatuji na situaci, kdy podobné seznamy nepohodlných končily něčím dobrým. Tady na první pohled o nic až tak vážného nejde, ale co když je to jen začátek a podobných seznamů přibyde? Lidé se neskutečně bojí a začíná platit, že co není povolené, je automaticky zakázané. Právní logika padá na ústa.

Budeme nosit roušky i s vakcínou?

Všechen boj za vakcinování by částečně dával smysl, kdyby očkovaný člověk měl jistotu, že nemoc už nechytí, a tedy ji nebude šířit. Že svou obětí pomůže potřebným. Už to samo o sobě je sice zvrácená logika – ale alespoň jakés takés zrnko pokusu o uvažování tu je. Tak to ale není. Zdravotnický poradce britské vlády Jonathan Van-Tam prohlásil pro The Times, že lidé, kteří už byli očkováni, by se měli i nadále řídit dodržováním jen omezeného kontaktu, dokud nebude prokázáno, že i po očkování nemohou vir dál přenášet.

Takže si to shrneme: budete očkovaní a budete pořád sedět doma. Co se tím změní? Na koronu se bude méně umírat. Nicméně stále tu bude a s ní i všudypřítomná buzerace. Neboli svoboda bude omezena dlouhodobě. Úředníci se budou své nově vzniklé moci jen neochotně zříkat. Ukazuje se, že cílem represí není snaha pomoci rizikovým, nýbrž snaha vládnout, zakazovat, užívat si moci.

A zatím přicházejí zprávy ze světa, že očkovaní lidé budou smět cestovat a navštěvovat divadla. Dává to logiku? Vždyť podle britského experta mohou i očkovaní nemoc dál šířit. Alespoň prý do doby, než „bude prokázán opak“.

Je to v souladu s právem?

Můžeme něco, co není povinné a navíc to ani není zárukou nešíření viru, tak tvrdě vyžadovat? Není to diskriminace těch, kteří se nenechají očkovat? Politici tvrdí, že nikdo nebude diskriminován, jen očkovaní budou mít výhody navíc. Není to ale jen jinými slovy totéž? Předpokládám, že si s tím teoretici práva budou ještě hodně lámat hlavu. Tedy – spíš doufám, že si s tím budou namáhat hlavu. A nebude to triviální diskuse.

Vše je ještě komplikovanější o to, že řada lidí se ze zdravotních důvodů zkrátka nemůže nechat očkovat. Jak budeme přistupovat k těmto lidem? Budou mít doživotní zákaz vycházení z domu? Máme čekat kvůli neočkování vyhazovy z práce? Budou také kvóty na naočkované, jako je u žen prosazují feministky? Vidíte tu zrůdnou konstrukci, která nám pod rukama roste, jakmile začneme vynucovat očkování? Jakmile začneme vynucovat cokoliv?

O peníze jde až v první řadě, řekl klasik

Tady se ovšem zdá, že to neplatí. S covidem se mnozí tváří, že peníze rostou na stromech a žádný dluh není v boji s nákazou dost velký, aby ho bylo třeba řešit. Zajímavá je proto zpráva o cenách očkování. Zatímco jedna dávka od Pfizeru vyjde v EU v přepočtu na zhruba 315 korun, v případě AstraZenecy je to pouhých 47 korun. Nikde přitom nečtu, že by na to někdo hleděl.

Umíte si představit, že by nějaký úředník koupil auto za skoro sedm milionů korun, když by podobné mohl koupit jen za milion? Ano, jedna vakcína je skoro sedmkrát dražší než druhá. V Británii se přitom už nyní používají obě. Někdo může argumentovat tím, že Pfizer dodal vakcíny na trh dříve a jeho vakcína je údajně účinnější. To je silný argument. Ale odpovídá vyšší cena vyššímu efektu a rychlejšímu dodání?

Je to paradoxní, ale virus, který původně přišel z Číny, zničil západní ekonomiky, zatímco Čína jede dál. Už se objevila prognóza, která tvrdí, že čínská ekonomika překoná velikostí tu americkou už v roce 2028. A bude za to moct covid. A tady si někdo myslel, že o globální velmoc se povedou hvězdné války. Stačil strach z jednoho viru. Strach západní civilizaci rozložil.