Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Andrej Babiš je mistrem výmluv. Z lidí si dělá blázny a mnohým to nevadí

Premiér Andrej Babiš byl údajně překvapen, že prezident Miloš Zeman už vyhlásil termín voleb do Poslanecké sněmovny. Prý z toho radost nemá, protože jeho hnutí bude muset vykazovat náklady na kampaň. Z prezidentova rozhodnutí zcela nepochybně radost nemají ani jiné strany, které navíc nejsou tak bohaté jako premiérova sekta. Z čeho bychom neměli mít radost – a to úplně všichni – je skutečnost, jak se Babiš opět vymlouvá, dělá ze sebe překvapeného a přitom o všem velice dobře věděl. Není to však poprvé a zřejmě to nebude ani naposledy.

Zopakujme některé věci pro jistotu ještě jednou. Prezident Zeman rozhodl, že volby do Poslanecké sněmovny se letos budou konat 8. a 9. října. Tento termín už vyšel ve Sbírce zákonů a do 5. ledna musí mít všechny strany volební transparentní účet a začít započítávat všechny náklady na kampaň. Přes to už nejede vlak a toto platí. Nicméně prezidentovo rozhodnutí o této věci nevstoupí automaticky v platnost jen tím, že ho hlava státu někde řekne.

Podle článku 63 Ústavy České republiky je totiž nutná (nejen v tomto případě) kontrasignace předsedy vlády nebo premiérem pověřeným ministrem. Jinými slovy, rozhodnutí prezidenta by nemohlo platit, pokud by ho nepodepsal samotný premiér nebo někdo z jeho vládních kolegů, kterého k tomuto kroku Babiš pověří. Když to tedy shrneme: Babiš o Zemanově kroku dobře věděl a podpořil ho. Kdyby se postavil na zadní, žádný termín by zkrátka vyhlášen nebyl. Jeho komentáře k dané věci jsou tak trapnými výmluvami a nestoudnou lží.

Ostatně není to poprvé, co se Babiš veřejně vyvléká z něčeho, co dělali či vyhlašovali jeho podřízení, ale on o tom prý vůbec nevěděl. Vzpomeňme například na prázdninové rozhodnutí ministra Adama Vojtěcha o obnovení roušek, ze kterého byl Babiš „šokován“, že hned druhý den muselo být zrušeno. Nebo na to, jak ministryně financí chtěla zrušit platby za státní pojištěnce. A tak dále… Hezké báchorky. Nebo si tu snad někdo myslí, že Babiš neví, co dělají jeho podřízení a kolegové? Zlaté oči! Premiér to ví moc dobře. Všichni to tak dělají s jeho vědomím nebo na jeho pokyn a slouží jako pokusné balonky nálad odborné či široké veřejnosti. A pokud se zvedne vlna nevole, Babiš hned zakročí, aby se pasoval do role rytíře z Blaníku. Je to hezké divadlo, ale fakticky výškleb lidem do obličeje. Korunu všemu nasazuje tím, že přestal chodit na mnohé tiskové konference po zasedání vlády a nechá ve vyhlašování nepopulárních opatření vymáchat své kolegy.

Mnoho těchto názorových veletočů premiérovi přihrává body, a to především u lidí, kterým stačí líbivá fráze a příslib pomoci nebo přidaných peněz. Tito lidé zjevně vůbec nemají ponětí o širších souvislostech, v nichž se všechny děje odehrávají, a už vůbec nemají ponětí o tom, co je dle Ústavy možné a co už není. Toto je přesně stav, který nahrává nejen Zemanovi, ale i Babišovi, kteří si pak dělají, co chtějí, anebo jsou schopni v případě potřeby zapřít i svůj vlastní nos mezi očima. Největším neštěstím je skutečnost, že množství lidí, kterým takové jednání nevadí, je stále velké. Babiš si z nich dělá blázny a oni mu za to ještě tleskají a hájí ho do roztrhání těla.