Prezident Miloš Zeman v Partii televize Prima.

Prezident Miloš Zeman v Partii televize Prima. Zdroj: reprofoto TV Prima

Andrej Babiš (ANO) a Alena Schillerová (za ANO) u prezidenta Zemana na Pražském hradě (15.12.2020)
Andrej Babiš (ANO) a Alena Schillerová (za ANO) u prezidenta Zemana na Pražském hradě (15.12.2020)
Prezident Miloš Zeman v Partii na Primě hovořil o vakcinaci
Prezident Miloš Zeman v Partii televize Prima.
Prezident Miloš Zeman při natáčení Partie TV Prima
10
Fotogalerie

Zemanův nepodpis daňového balíčku je výrazem alibismu i vědomým ohýbáním Ústavy

Prezident republiky Miloš Zeman v nedělní Partii na Primě oznámil, že vládní daňový balíček nepodepíše, ale ani jej nebude vetovat. Zákon přesto vstoupí v platnost. Jen není patrné kdy. Vzhledem k tomu, že v balíčku jsou daňové změny platné od nového roku, dojde u některých z nich k chaosu při jejich účtování. Zemanův krok je v této chvíli velice nevhodný a je dalším důkazem toho, jak hlava státu svévolně ohýbá Ústavu. Podpis-nepodpis je sice určitým vzkazem vládě, ale vzhledem ke všemu, co tomu předcházelo a také i situaci na politické scéně, je to gesto zbabělé. 

Není to zas až tak dávno, co Miloš Zeman halasně oznamoval, že pokud v daňovém balíčku zůstane nárůst daňové slevy na poplatníka, tak ho bude vetovat. Senát sice legislativní paskvil ze sněmovny opravil, ale jen částečně. Nárůst slevy v něm zůstal, ale byl rozložen v čase. Pokud by byl prezident ve svých zásadách a názorech pevný, měl by balíček vetovat. To se však nestane.

Zeman zřejmě cítí, že se mocenské kormidlo v zemi začíná poněkud otáčet jiným směrem. Po volbách do Senátu a krajů síla opozice narůstá a nahrávají tomu i dvě ohlášené volební koalice, které mohou příští rok na podzim přinést sněmovní většinu těm, kteří nyní stojí proti vládě i Zemanovi. Prezidentův krok je proto jakýmsi dopingem Babišově kabinetu, protože Zeman ví, že premiér bude balíček prezentovat jako svoje vítězství a bude na to lákat další voliče. Prezident, kterému sněmovna na Babišův pokyn nezkrátila rozpočet, též správně chápe, že klid v zemi v příštím roce bude znamenat i klidné zázemí pro politicko-mocenské čachry v jeho okolí. A to on potřebuje.  

Nepodepsání, ale i nevetování balíčku je však třeba chápat především jako krok zbabělý a alibistický. Zeman se zřekl své ústavní odpovědnosti. Buď má zákon podepsat nebo jej vetovat. Takhle si nad vším jen umyje ruce a staví se do stínu za bukem a jen bude sledovat, co se bude dít dál. Takto se prezident nechová. Je to jen další příklad toho, jak opovrhuje Ústavou a snaží se jí přetvářet po svém. Ostatně nestalo se tak poprvé.

Když odhlédneme od politických konotací a vykreslení povahových rysů hlavního aktéra, musíme se zastavit u dopadů na reálnou ekonomiku. A tady může dojít k nemalým zmatkům především v rovině účetní. Balíček totiž například obsahuje i snížení spotřební daně z nafty a zrychlené odpisů. Účetní tak budou mít zase o starost navíc.  

Svůj podíl na současné situaci nese vláda i zákonodárci, protože nedokázali zajistit, aby se zákon začal projednávat s dostatečným předstihem, při němž by bylo hodně času na připomínky a mocenské tanečky toho či onoho aktéra. Dělat vše na poslední chvíli a ještě hodně špatně je zkrátka česká specialista. A zároveň velice tristní vizitka naší země.