Video placeholde
Policejní transportér s donucovací mříží připravené k zásahu v jedné z bočních ulic u Staroměstského náměstí
Na Staroměstském náměstí umístil provozovatel thajských masáží jasný vzkaz – rakev pohřbívající jeho firmu a zaměstnance
Jeden z účastníků demonstrace s jasným vyjádřením svého názoru o tom, že epidemie koronaviru je podvod
Demonstrace v centru Prahy proti vládním opatřením
Demonstrace v centru Prahy proti vládním opatřením
24
Fotogalerie

Demonstrace v Praze je ukázkou, jak vláda premiéra Babiše nezvládá situaci s koronavirem a nedá se jí věřit

Demonstrace na Staroměstském náměstí je jen další ukázkou toho, jak současná vláda premiéra Babiše totálně nezvládá situaci s koronavirem a svými chaotickými kroky a protimluvnými činy spíše jen v občanech posiluje pocit, že se jí nedá věřit. Stejně tak je ovšem vidět, jaký dopad na mediální scénu má fakt, že jedna z největších médií v České republice nepřímo vlastní samotný premiér (skrze svěřenecký fond), a podle mě právě proto tato média nejsou objektivní a prezentují témata tak, aby to co nejméně škodilo premiérovi. A přesně toho příkladem je demonstrace ze Staroměstského náměstí.

Jako příklad může sloužit zpravodajství portálu iDnes.cz rozsáhle informující o střetu fotbalových fanoušků s policií, který nastal po oficiálním rozpuštění demonstrace. Nikde v jeho článcích (konkrétně články pod názvem „Protest se změnil v bitku se zraněnými“, „Policie nasadila vodní děla a slzný plyn“ a „Babiš žádá tvrdý postih chuligánů, odsoudil je i Zeman. Oba chválí policii“, „Protest se změnil v bitku se zraněnými, policie nasadila vodní děla a slzný plyn“) však nenaleznete ani slovo o tom, co se na demonstraci doopravdy dělo a co se tam říkalo. Babišovo médium tak čtenářům neřeklo nic o tom, že řečníci se na demonstraci ptali na to, proč členové vlády a jejich blízcí podnikají se zdravotnickými materiály dnes tolik potřebnými ve zdravotnictví a jestli náhodou tito členové české vlády nakonec na celé situaci s koronavirem nevydělávají. Jestli tak nejsou ve střetu zájmu.

Osobně jsem se celé demonstrace zúčastnil od jejího počátku až po oficiální ukončení a mohu tedy zhodnotit její průběh. Obešel jsem celé prostranství a potkával jsem jak lidi s rouškami, tak bez roušek, ale mnohdy ti bez roušek byli lidé, kteří jen procházeli okolo a šli se nejspíše podívat, co se děje. Pouze v jedné části davu byla větší koncentrace lidí bez roušek, ale paradoxně dle oblečení patřili fotbaloví fanoušci k těm, kdo měli na obličeji různé roušky a šátky. Přesto se z médií dovídáme o projevech premiéra Babiše či ministra Hamáčka, kteří tvrdě odsuzují všechny účastníky demonstrace a zároveň vyvolávají svými projevy dojem, že většina demonstrantů byla násilnická, bez roušek apod. Policie to vidí úplně jinak, jak řekl médiím náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek: „Sama skutečnost, že někteří z účastníků shromáždění – a opakuji, že jen někteří – nedodrželi krizová opatření vlády, v žádném případě nebyla důvodem k zákroku ani důvodem k rozpuštění shromáždění.“

Jistý psychologický prvek, který mohl některé občany odradit od účasti na demonstraci, je fakt, že policisté na náměstí nepouštěli nikoho, koho by nelegitimovali a nenatočili si jeho občanský průkaz – aspoň tak se chovali policisté ze strany, ze které jsem přišel na náměstí já. Policie přece musí vědět, kdo si dovolil jít na demonstraci, pěkný to přežitek z dob StB. Jinak ale po celou dobu konání demonstrace – zhruba od 14:00 do 15:00 – oficiální organizátoři demonstrace neustále zdůrazňovali přátelské vztahy s přítomnými policisty, což malá část demonstrantů hlasitě kritizovala – nejspíše největší ultras fotbalových fanoušků, ale většina demonstrantů naopak dávala najevo souhlas. A v úplném závěru demonstrace organizátoři výslovně poděkovali přítomným policistům za to, že proti demonstraci nezasáhli a nechali ji proběhnout.

Mezi demonstranty se pohybovali i příslušníci protiextremistického útvaru policie v civilním oblečení (některé z nich znám osobně) a kolega mi po demonstraci hlásil, že viděl i naše známé policisty ze severní Moravy, kteří také byli v davu v civilu. Co mě ale zarazilo, to nebyla jejich přítomnost, ale skutečnost, že někteří z nich neměli nasazené ani roušky, ani šátky apod. – což spousta demonstrantů měla, včetně fotbalových ultras.

Samotná demonstrace byla směsicí lidí různých názorů a politických orientací od levice až po pravici, od lidí nevěřících v koronavirus až po lidi, co si jeho nebezpečnost uvědomují. Na demonstraci byl například čten pozdrav profesora a senátora Žaloudíka (nestraník za ČSSD). Lidé na demonstraci byli mnohdy ti lidé, kteří přišli o živobytí kvůli chaotickým opatřením premiéra Babiše a chtěli dát najevo svůj nesouhlas a rozhořčení nad amatérismem současné vlády, ale i nad tím, že ministr zdravotnictví Prymula se chová a mediálně prezentuje jako „zdravotnický diktátor“.

Mimochodem právě ministr Prymula byl v davu i mezi řečníky kritizován za údajný střet zájmu. A některé firmy napojené na samotného premiéra Babiše na celé koronavirové krizi velmi slušně vydělávají, jak upozorňuje ve své analýze publicistický web Hlídací pes.

Již v minulosti se totiž byly kolem dnešního ministra Prymuly podivné záležitosti, například byl odvolán z pozice ředitele fakultní nemocnice v Hradci Králové kvůli podezření na střet zájmů – byl součástí podivného trojúhelníku firem dodávajících zdravotnický materiál do nemocnice a zároveň obchodujících se zdravotnickou firmou Prymulovy dcery. 

Jak jsem napsal již výše, považuji pokrytí celé akce a její prezentaci v médiích napojených na premiéra Andreje Babiše za hrubě manipulativní a mám z toho všeho dojem, že cílem těchto médií je ukázat Babišovy odpůrce v co nejhorším světle a hlavně mediálně zakrýt nepohodlnou část kritiky chování vlády Andreje Babiše a ČSSD. To, že tomu všemu vydatně napomohla malá část demonstrantů, která se aktivně zapojila do střetu s policií, je věc druhá a bohužel se dala očekávat.

Na druhou stanu ovšem nesouhlasím s názorem, že krize je důvodem k tomu, abychom my občané drželi ústa a krok, nevyjadřovali se k chování vlády ani ji nekritizovali. Naopak mi postoj současné Babišovy vlády připomíná chování lidí, kteří nenávidí svobodnou a skutečně demokratickou společnost, a naopak touží po diktatuře a omezování lidských svobod pod jakýmikoliv záminkami a nejlépe skrze „volbu“ lidí vystrašených jejich katastrofickými předpověďmi, co se bude dít, pokud se oni neudrží u moci a nenastolí svou vizi společnosti.

Po internetu koluje údajný citát z díla francouzského filozofa Michaela Foucaulta: „Epidemie je snem mocných. Umožňuje kontrolovat populaci, určit každému jeho místo, vést o každém podrobné registry informací a vytvořit strnulý prostor, v němž každý občan podléhá přímému vlivu moci. Sen o epidemii nakažlivé nemoci je snem o vládnutí.“ Nevím, jestli je to autentický citát, ale tento text podle mne nádherně vystihuje dlouhodobé chování vlády Andreje Babiše a ČSSD.