Miloš Zeman pronesl z Lán 16. října projev k opatřením proti koronaviru. Podpořil vládu a vyzval k tvrdším pokutám kvůli ignorování nařízení nosit roušky (16. 10. 2020)

Miloš Zeman pronesl z Lán 16. října projev k opatřením proti koronaviru. Podpořil vládu a vyzval k tvrdším pokutám kvůli ignorování nařízení nosit roušky (16. 10. 2020) Zdroj: Kancelář prezidenta republiky/Blesk Zprávy

Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. (11.10.2020)
Miloš Zeman u voleb do Senátu. Do druhého kola volit nejde
Vrchní velitel Armády ČR na inspekci ozbrojených sil
Jednání prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem, šéfem Sněmovny Radkem Vondráčkem, ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem, ministrem vnitra Janem Hamáčkem a ministrem obrany Lubomírem Metnarem.
Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Frekvenci 1.
13
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Policii na nenosiče roušek! Prezidentův třetí „covidový” projev nejde oddělit od předchozích

Začátkem března 2020, v předvečer vyhlášení prvního nouzového stavu, se na Pražském hradě konalo setkání u příležitosti sedmého výročí inaugurace Miloše Zemana. Hlavní řečník si zde vzal slovo a před několika sty lidmi shazoval nebezpečí koronaviru. Pár dní nato vyhlásila vláda nouzový stav a prezident se vypařil. Když se po řadě týdnů veřejnost ptala, kde je a domáhala se jeho vystoupení, vyšla hlava státu z nevyhlášené ilegality v Lánech a pronesla projev, který byl svědectvím o jeho naprosté izolovanosti od zbytku společnosti.

Absolutně zde nepoděkoval jednotlivým profesím v první linii, zato zaútočil na umělce, že když přišli o „kšefty“ měli by chodit hrát lidem v domovech důchodců. Zapomněl ovšem, že právě tam je zákaz vstupu. Když se jeho projev setkal s veřejnou kritikou, o pár dnů později ho v ultrakrátké verzi zopakoval, ale bez vášně a věrohodnosti.

O půl roku později, krátce po dalším nouzovém stavu, vystoupil prezident republiky, tentokrát exkluzivně na TV Prima. Celkový dojem z projevu je tento: přesně s tímto typem oslovení veřejnosti měl Miloš Zeman vystoupit v dubnu 2020. O šest měsíců později, řeší už české společnost jiné výzvy a jiné problémy.

Jasně, je fajn, když ocenil zdravotníky, na což před půlrokem zapomněl, i když tato profese není jediná. Prodavači v obchodech a lidé v nepřetržitých provozech, kteří se při vyslovení slova home office, této mantry dneška mohou jen smát, zase zůstali na okraji. Ale v pořádku, snad v příštím projevu.


Podívejte se na celý projev Miloše Zemana:

Video placeholde
Celý projev prezidenta Zemana: Vyzval k nošení roušek, věří Prymulovi • FTV Prima


Co je mimo dnešní diskuse, je spor o roušky. Debaty ustoupily někdy v létě a dnes to všichni berou jako nutné zlo. Spory se dnes vedou o míru zásahů do ekonomiky, kompenzace ztrát, dopady na státní rozpočet a například to, že jako jediní v Evropě jsme komplet zavřeli celé školství. Současné spory jdou o to, jestli kritériem nebezpečnosti covidu-19 je počet pozitivně testovaných nebo hospitalizovaných s těžkými problémy a kde sehnat nové kapacity, aby to neohrozilo lidi s ještě těžšími nemocemi, než je tato viróza. V debatách o rouškách prezident zaspal půl roku. Škoda, že když hlavní část projevu věnoval ochraně sliznic, nezmínil spíš respirátory, které chrání před nákazami tohoto typu mnohem spolehlivěji.

Jako v každém svém projevu si našel viníky, na které ukázal prstem. V dubnovém projevu to byli umělci, tentokrát to byl zubař Šmucler, kardiolog Pirk a zpěvačka Csáková. Měl by prezident využívat exkluzivity svých projevů k útokům na společenské skupiny, které ho nevolily a v jedné věci mají jiný názor než on? Je to jen pokračování jeho posedlosti světem intelektuálních elit a snaha je stavět proti „zbytku“ světa. Podobnou věc udělal v nedávném rozhovoru pro MF Dnes, kde se vysmívat lidem, kteří kvůli zákazu činnosti mohou přijít o svůj byznys.

Někdo se může zeptat, jaká kritéria kladu na projevy prezidenta v krizové době? Na jaře procházela společnost epidemiologickou krizí, ale byla vcelku jednotná v přijímání opatření. Dnes vládne těžká krize důvěry ve schopnosti Babišovy vlády tuto zemi vést. Nedávno mi napsal jeden kamarád v SMS tyto věty, které vystihují atmosféru doby lépe než prezidentský projev. Napsal: „Rozval státní správy na fragmenty se nemůže projevovat jinak než jako nesystémová změť úvah, slibů, úkolů, nařízení, změn a jejich neuspořádaných kombinací. Zájmy a cíle jednotlivých osob a skupin bychom tu našli, jejich prosazování, ale zvyšuje neprůhlednost, nevypočitatelnost a nelogičnost chování jakobysystému.“

V téhle nepřehledné situaci bychom měli od prezidenta očekávat, že bude různé společenské a politické vrstvy spojovat. Měl by také víc mluvit o hodnotách, které sjednocují společnost. Když vrcholila covidová krize ve Velké Británii vystoupila královna s relativně krátkým projevem. O pár dní později všude v Londýně si dávali lidé na billboardy nebo jen okna svých bytů tři základní věty jejich projevu, plných naděje a víry v britské hodnoty a šťastný zítřek.

Kdo si myslí, že prezidentovi za jeho páteční projev křivdím, ať si zkusí vytáhnout z jeho vystoupení tři věty, které by bylo možné dát na billboard nebo za okno. Vtipálek by možná našel jednu: Požádal jsem ministra vnitra Hamáčka, aby policie víc pokutovala lidi za nenošení roušek. Vyhlašovat války určitým lidem a institucím prezidentu Zemanovi vždycky šlo hodně dobře. Pro prezidentský majestát to však nestačí.