Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) ve štábu hnutí v Ostravě s novináři (3. 10. 2020)
Volební štáb ČSSD v Karlových Varech během sledování výsledků krajských voleb (3. 10. 2020)
Zleva Pavel Čížek ze STAN, bývalý hejtman Josef Bernard a zástupce Pirátů Rudolf Špoták oznámili na tiskové konferenci v Plzni po krajských volbách společný postup (3. 10. 2020)
Vpředu zleva Pavel Čížek ze STAN, bývalý hejtman Josef Bernard, lídr Pirátů Rudolf Špoták a další zástupci stran oznámili na tiskové konferenci v Plzni po krajských volbách společný postup (3. 10. 2020)
Místopředseda ODS Martin Kupka hovoří s novináři ve volebním štábu v centru Prahy, kde předsednictvo ODS sledovalo 3. října 2020 výsledky krajských a prvního kola senátních voleb.
15
Fotogalerie

Poučení z voleb: Babiše od moci odstaví jen silné koalice. Budou ale schopny spolupracovat?

Zatímco Senát, horní komora parlamentu, bude už příští sobotu definitivně dotvořen v silnou a hlasitou protivládní a protizemanovskou baštu, v regionech budou po krajských volbách vznikat nejrůznější koalice. Někde možná i překvapivé. Bude to důležitý test, zda se podaří příští rok ve volbách do Poslanecké sněmovny odstavit od vládnutí Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Vypadá to, že by to nemuselo být tak složité, ovšem jednoduché součty zde platit vůbec nemusí.

Přestože hnutí ANO bylo v krajských volbách zdaleka nejúspěšnější, nemusí to znamenat, že bude mít většinu hejtmanů. Alespoň počty zastupitelů pro jednotlivé strany by tomu mohly napovídat. Jenže to, co se v euforii dnes večer upeče, zítra už platit nemusí. Na regionální úrovni totiž budou někdy působit zcela jiné siločáry, než jaké vidíme v centrálách některých politických stran. V každém případě hnutí ANO podle všeho nakonec z krajského klání odejde oslabeno, nepomůže mu ani jeho sobotní vítězství.

Krajské volby dále ukazují, že pokud by měl být Andrej Babiš odstaven příští rok od vládnutí na republikové úrovni (následně by to ovlivnilo i prezidentské volby v roce 2023), musí proti němu vzniknout silné koalice. Zásadní otázkou ale je, v jakých podobách vzniknout a zda se dokážou domluvit na trvalé spolupráci. O tom pořád existují oprávněné pochybnosti. Protože nemluvíme o jedné velké koalici, ale hned o několika spojenectvích.

Výsledky krajských voleb 2020 můžete nalézt zde >>>

Babišovi nehraje do karet, že jeho koaliční partner ČSSD je na tom hodně špatně. Sociální demokracie nebyla schopna dodat munici teď a nebude toho schopna ani za rok. Na sestupné trajektorii jsou už delší dobu i komunisté, kteří často centrální vládu podporují. Slabé výsledky ČSSD a KSČM se odrazí už v příštích dnech při vzniku krajských vlád.

Na druhé straně břehu se sice houfují mohutné šiky, není to ale jednotná armáda. Jsou to různorodé prapory, které vyznávají rozdílnou ideologii a mají zcela odlišné strategie. Nemusí to proto dopadnout tak, jak to v současnosti vypadá ve Středočeském kraji, kde anoistická hejtmanka Jermanová utrpěla porážku, o kterou si řekla sama svoji nekonečnou drzostí a zpupností.

Krajské volby sice byly testem odolnosti hnutí ANO, už v prvních minutách po hlasování do krajů ovšem vidíme, že to hlavní přijde až za rok. Navíc nesmíme zapomínat na to, že krajské volby teď nebyly v Praze, která situaci ve sněmovních volbách zásadně ovlivní.

Vzniknout postupně může několik protibabišovských bloků

Silná koalice s největší pravděpodobností vznikne pro boj o Poslaneckou sněmovnu prolnutím Pirátů a Starostů a nezávislých. Přidá se k nim ještě někdo? Možná různé zelené subjekty. Bude to ale kočkopes, který nasadí na kandidátky levicové radikály, nejrůznější neřízené střely i lidi, kteří se pohybují uprostřed politického spektra. Moc kohoutů na jednom písečku.

Vůbec není jasné, kam pak zamíří hnutí vzniklé z Milionů chvilek pro demokracii, ve kterém by mohl mít vliv i zcela nevyzpytatelný pražský politik Čižinský a další jednotlivci. Půjde do příštích voleb samo, nebo s někým?

Jako poměrně stabilní se jeví možná koalice ODS a TOP 09. Druhá z těchto stran už nemá na výběr. Pokud by šla do voleb sama, může skončit mimo sněmovnu. Nabízí se otázka: Přidají se k nim lidovci? Logiku by to mělo, ale jak v politice vidíme opakovaně, logika jde v tomto řemeslu často stranou.

Výsledky senátních voleb 2020 můžete nalézt zde >>>

Mimo kategorie je pak SPD, která se s nikým spojovat nebude, protože se jedná o osobitý podnikatelský projekt Tomia Okamury. Ten si přitom dokázal najít políčko, z kterého umně sklízí.

Právě skončené volby tak v podstatě odstartují kampaň k dalšímu hlasování, v němž bude premiér Babiš vystaven ještě daleko většímu tlaku, než jsme viděli v posledních týdnech. Navíc netušíme, jak se bude pod vlivem koronaviru vyvíjet ekonomika, zda vláda dokáže pandemii zvládnout a zda bude stále slabší energie prezidenta Zemana ještě k něčemu sloužit.

V každém případě čeká Českou republiku až do konce příštího roku hodně divoká politická hra. Její výsledek neznáme, ale že mohou přijít převratné změny, se předpokládat dá.