Deprese

Deprese Zdroj: iStock

Premiér Andrej Babiš (ANO) a nový ministr Roman Prymula (za ANO) během předávání resortu zdravotnictví z rukou Adama Vojtěcha (22.9.2020)
Výměna ministrů: Premiér Andrej Babiš (ANO) před budovou ministerstva zdravotnictví před předáním úřadu novému ministrovi Romanu Prymulovi (za ANO) (22.9.2020)
Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) je vítán starým ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Vojtěch předává Prymulovi úřad za účasti premiéra Andreje Babiše (ANO) (22.9.2020)
Mimořádný proslov premiéra Babiše 21.9.2020
Premiér Andrej Babiš.
10
Fotogalerie

Petr Havlík: Jaký národ, takový zvyk. Jaké prase, takový kvik

Jsou věci, které děláme se zřetelem na cíl, který jsme si stanovili. Jiné děláme z nutnosti, některé další vzhledem k okolnostem, jiné z ohledu k lidem okolo nás a pak ty, které děláme kvůli svým životním zásadám.

Člověk je tvor společenský, žije v konkrétní době, v konkrétním prostředí a v konkrétní situaci. Sebe sama poznáme tehdy, když se naučíme být sami se sebou. Tehdy když získáme svůj klid a svou svobodu, když se nadechneme a narovnáme a budeme umět rozeznávat dobro od zla. Tehdy když se povzneseme nad věci, které nemáme ve své moci, a přijmeme zodpovědnost za správné používání vlastních představ.

Ke slušnému žití ve slušné společnosti by stačilo, kdyby nikdo nečinil jinému to, co nechce, aby někdo činil jemu, a choval se tak, aby jeho chování a jednání mohlo být obecnou normou. Vyznat se v dnešním komplikovaném světě je velmi náročné a chce to nemalou námahu. Úspěšní ve svém snažení budeme tehdy, když se vyznáme sami v sobě a nebudeme jen nepatrným kolečkem v nějakém soukolí. Současná postfaktická éra nás tlačí do rychlých relativních soudů a rozhodnutí. Pravda zůstává na vedlejší koleji, převahu má účelovost a profit. Vzepřít se těmto většinovým trendům by měla být naše přirozenost, pokud nechceme žít v novodobém otroctví konzumu a očekávaných konvencí.

Co s námi všemi udělá v kontextu těchto úvah covidová atmosféra plná strachu, nejistoty, protichůdných postojů, rozporuplných informací a velkých obav?

V nemocné společnosti se nemocem (a i neznámým virům) daří dobře, ony pak mají tendenci expandovat a metastázovat. Lidé v duševní pohodě lépe odolávají atakům nemocí, tedy i viróz všeho druhu. Každý lékař vám potvrdí, že stres je hlavní spouštěč a rizikový faktor všech neduhů těla i duše. Duševní pohoda nepřichází sama a ani v tubě s léky či se skleničkou alkoholu. Duševní pohoda je stavem naší mysli a úrovní našeho vědomí. Měli bychom jí jít naproti, vnímat impulsy z přírody, z umění, z duchovního rozměru bytí a z našich nejbližších vztahů, které nám umožní společná prožívání a sdílení.

Je nesnadné si trvale udržovat klid a pozitivní náhled na dění kolem nás, když žijeme v zemi, kterou řídí nevyzpytatelný psychopat, který nezná pojem svědomí a lže s takovou samozřejmostí, že na to jen nevěřícně zíráme. Jiný názor mu překáží a považuje jej za akt nepřátelství.

To je však naprosto devastující přístup, který je v příkrém rozporu se základním principem demokracie, tedy otevřenou diskuzí (společným přemýšlením). A ani v jeho případě se nic neděje náhodně či samoúčelně. Motivace je u něj zřejmá – chorobná touha po moci, jistota beztrestnosti, hromadění majetku a peněz a pak taky toporná snaha získat prestiž doma i v zahraničí. To vše působí děsivě i komicky zároveň.

Václav Havel kdysi pronesl, že přirozenou nevýhodou demokracie je to, že těm, kteří to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatímco těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše. U nás a právě teď bohužel opět platí: jaký národ, takový zvyk, a jaké prase, takový kvik.