Premiér Andrej Babiš a teď už bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Premiér Andrej Babiš a teď už bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci k opatřením proti šíření koronaviru
Do Otázek Václava Moravce opět dorazil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) (20.9.2020)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci (17.9.2020)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v Otázkách Václava Moravce čelil i kritice Romana Šmuclera
22
Fotogalerie

Za to, co dělá pes, je odpovědný jeho pán. Vojtěchova rezignace nic neřeší, vše řídí Babiš

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rezignoval. Do funkce, na kterou neměl odborně a už vůbec ne lidsky, se dostal jen díky své psí oddanosti majiteli hnutí ANO Andreji Babišovi. Ten ho dlouhodobě vodil jako loutku. Odpovědnost za Vojtěchovy kroky jde proto za premiérem. Zmizet ze scény by měl i on.

Vojtěch nebyl od svého nástupu do funkce ničím jiným než vykonavatelem Babišovy vůle. Premiér ho používal jako nastrčenou figuru, aby si s resortem, jímž proteče ročně asi 350 miliard, mohl dělat, co se mu zlíbí.

Když Vojtěch dávno před koronavirem vydal úhradovou vyhlášku, která se nelíbila zdravotnickým odborářům a mohla ohrozit Babišovy volební preference, udělal si z ní premiér toaletní papír, přinutil ministra odborářům ustoupit a vydat nový předpis. Bylo mu úplně jedno, že Vojtěcha ponížil a ten je všem k smíchu. Totéž předvedl během koronakrize opakovaně – z ministra udělal šaška třeba svým „Nebuďte slušnej, řekněte jméno“, ale i mnohem významněji, když v srpnu rozcupoval jeho rozhodnutí o obnoveném nošení roušek.

Vojtěch byl onuce. Více než co jiného si přál být ministrem a dlouho vzhlížel k Babišovi jako ke svému guruovi, jehož každé rozhodnutí – i když pro ministra osobně sebepotupnější – je bezmála svatým slovem. Teď s ostudou odchází uprostřed boje. Což je jen dobře, protože na funkci nestačil. Pokud ale má být jeho rezignace veřejně nepřiznaným přiznáním chyb, měl by obratem rezignovat i premiér. Už proto, jak zbaběle se schovává za záda hygieniků a epidemiologů, když nemoc sílí, a naopak se bije v hruď a „bere na sebe všechnu odpovědnost“, když to vypadá, že virus mizí.

Zajímavé teď bude, kdo přijde po Vojtěchovi. Pokud to bude opět figurka, která nechá Babiše rozhodovat za sebe, mohl Vojtěch klidně zůstat ve funkci. Uvidíme, jestli má premiér dost odvahy na to, aby ministrem udělal někoho s vlastním názorem a dostatečně silnou osobností, aby si za rozhodnutími také stál. Co bude dál s Vojtěchem? Už několik dní se v kuloárech mluví o tom, že by jako trafiku mohl dostat post šéfa VZP, jejímuž řediteli končí za pár měsíců mandát. Vzhledem k tomu, že touto pojišťovnou prochází ročně přes 200 miliard peněz na zdravotnictví, bylo by divné, kdyby se ji Babiš nepokusil obsadit nějakým poslušným psíkem.

Vojtěchovi by ale rozhodně víc slušelo, kdyby raději využil nabídky společnosti Ticketstream – ta minulý týden veřejně vyhlásila, že když opustí funkci ministra, uspořádají mu jako finalistovi SuperStar koncert pro odstartování kariéry. Stylové by pak bylo, aby mu ho nový ministr v rámci boje s nákazou zrušil a Vojtěch navždy zmizel v zapomnění.