Adam Vojtěch (za ANO) a Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci (14. 9. 2020)

Adam Vojtěch (za ANO) a Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci (14. 9. 2020) Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dodržují bezpečnou vzdálenost povinnou během pandemie koronaviru
Tisková konference k projektu Chytrá karanténa: Vladimír Dzurilla, Adam Vojtěch (za ANO) a Andrej Babiš (ANO; 7. května 2020)
Vláda o koronaviru: Adam Vojtěch a Andrej Babiš (24.4.2020)
Premiér Andrej Babiš (uprostřed) hovoří 7. května 2020 v Praze na tiskové konferenci k představení fungování projektu Chytré karantény. Vedle něj vlevo stojí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a vpravo ministrův náměstek Roman Prymula
Videokonference Vlády ČR. Na snímku premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
12
Fotogalerie

Babiš: Nestrašme koronavirem! Ministerstvo zdravotnictví: Letos může být až 3,6 milionu nakažených

Jsou jen dvě možnosti, jak si vysvětlit dění posledních dní. Buď jsme v rukách šílenců, nebo vláda hraje nějakou velkou hru, kterou zatím nikdo nedokáže s jistotou prohlédnout. Ani jedno z toho ovšem není moc radostná představa.

V úterý se premiér Babiš na setkání se středočeskými starosty rozhněval, že novináři a další nezodpovědná individua vykreslují koronavirovou situaci v Česku příliš černě. „Chtěl bych poprosit všechny, abychom se už konečně přestali strašit,“ apeloval emotivně na přítomné. Ve čtvrtek, dva dny na to, ovšem zazněl na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví tak děsivý model možného vývoje, že by si ho žádný novinář nedokázal vymyslet a už vůbec by se ho neodvážil sám za sebe zveřejnit.

Co na oficiální ministerské tiskové konferenci mimo jiné zaznělo?

  1. V případě, že se nebude situace vyvíjet dobře, může být do konce roku v Česku nakaženo koronavirem 3,6 milionu lidí.
  2. Hospitalizaci potřebují pouze zhruba 4 % diagnostikovaných
  3. Smrtnost se pohybuje kolem 0,6 %.

Přeloženo: Nemocniční péči může za určitých nepříznivých podmínek potřebovat do konce roku kvůli koronaviru 144 tisíc lidí (což je zcela mimo možnosti systému) a umřít na covid-19 může za stejnou dobu 21 600 lidí.

Model nepříznivého vývoje představený na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictvíModel nepříznivého vývoje představený na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví|REPRO ČT

Pokud je v úřadu ministra Vojtěcha někdo ještě alespoň trochu příčetný, muselo mu být jasné, že právě tahle čísla se rozhodně objeví v médiích (nikoliv jako odhady nějakého výstředního profesora vzdáleně příbuzného oboru, ale jako oficiální ministerský model možného vývoje). A že se lidé, kteří si něco takového v médiích přečtou, k smrti vyděsí. To vše jen nedlouho poté, co se vláda tvářila, že má vše pod kontrolou.

Zatímco vše doposud uvedené je více méně jasné a vyplývá to z bazální logiky, dál už se nabízejí spíš jen otázky.

Co Vojtěchův úřad zveřejněním téměř apokalyptického modelu možného vývoje sledoval? Jako zdánlivě nejprostší vysvětlení připadá v úvahu možnost, že se ministerstvo rozhodlo lidi postrašit, aby je přimělo k větší poslušnosti při dodržování protiepidemických opatření. Ta zatím spočívají prakticky jen v nošení roušek a v několika více méně kosmetických omezeních dopadajících na společenský život.

Je ale Adam Vojtěch (přezdívaný též Babišova onuce) takový střelec, aby se pustil do takového podniku dva dny poté, co jeho šéf odmítl další strašení koronavirem? A navíc dva týdny před volbami, kde by případná nízká účast vyděšených důchodců mohla znamenat pro Babišovo hnutí ANO nečekaný výprask? Tomu se nechce moc věřit.

Když Reflex mluvil o podivné strategii Vojtěcha a spol. s několika odborníky na komunikaci, kteří se v oboru úspěšně pohybují už desítky let a navíc mají rozsáhlé zkušenosti i s fungováním zdravotního systému, shodli se na následujícím: Jedním z důvodů, proč ministerstvo zveřejnilo tak děsivý model možného vývoje, je s velkou pravděpodobností tzv. nastavení očekávání. „Veřejnost tak pomalu připravují na to, že může přijít fakt velký průšvih. A navíc si úřad předem vytváří alibi, když říká, že takovou apokalypsu lze odvrátit dodržování nařízených opatření. Když pak přijde malér, dá se svést na nezodpovědnou veřejnost,“ vysvětlil jeden z oslovených komunikačních manažerů.

Objevily se i různé více či méně reálné konspirační teorie. Podle jedné z nich si vláda uvědomuje, že bez obdoby jarního „vypnutí společnosti“ epidemii zvládnout nedokáže. Protože však průzkumy ukazují, že většina veřejnosti není takovému řešení nakloněna, může být vystrašení lidí psychologickou přípravou a snahou o změnu veřejného mínění.

Zaznívají i spekulace, že Babiš chce odložit krajské a komunální volby na dobu, kdy by po překonání krize mohl získat více hlasů. A podobně jako u případného lockdownu potřebuje i pro takový krok nejprve zmasírovat veřejné mínění. To všechno jsou ale skutečně jen spekulace. Možná ale už za pár týdnů budeme moudřejší.