Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Mediální covidová panika aneb Buď pozitivní, budeš negativní

Vím, že je to těžké, a jsem dalek komukoliv cokoliv radit. Ale v duchu titulku aktuálního úvodníku nabízím pár dobrých důvodů, proč nepropadat „blbé náladě“ ani tváří v tvář blekotajícímu premiérovi, že je potřeba zpřísnit opatření, protože se my, ovce, chováme nezodpovědně a nedodržujeme, co nám on, sluníčko našich životů, radí.

Nepropadejte panice z čísel. I když čtete informace z některých mediálních kanálů o počtech pozitivně testovaných, neznamená to nic jiného než to, že se nevelké procento spoluobčanů nakazilo virem a bude se pár dnů léčit. Nenechejte se otrávit lidmi, kteří ráno jako první ve svých mobilech nebo počítačích otevřou ony kanály a tváří se u toho, jako by četli seznamy Čechů popravených Němci za heydrichiády. Jejich panika není hodna sdílení.

Pokud máte i přesto nadále pocit, že co je psáno, vysíláno a tváří se to přísně vědecky – protože tam přece vědci mluví –, musí být skálopevná pravda, a proto je potřeba propadnout depresi, nabízím pár titulků z letošního jara: „Sucho udeřilo příliš brzy. Léto přinese extrémní vedra s teplotami kolem 40 stupňů.“ (Hospodářské noviny) „Česko zažívá nejhorší sucho za posledních 500 let, konec je v nedohlednu.“ Tuto zprávu České tiskové kanceláře z letošního dubna (což zase takové nedohledno není) otrocky papouškovaly a doteď papouškují instituce jako Česká televize, Český rozhlas, Člověk v tísni (Začíná boj o vodu! Už včera bylo pozdě!), o ekologických alarmistech raději nemluvě. Proč? No protože informace o 500letém suchu přece vychází z dat vědců z projektu Intersucho, na jehož základě české ministerstvo životního prostředí utratilo několik miliard korun na zadržování vody v krajině. (Ministr Brabec: Mnozí z nás budou mít vodu jen z cisterny!)

A výsledek? Letošní léto bylo podle vědců nejdeštivější a nejchladnější za posledních deset let. Já vím, že by to mohlo mnohé z vás rozplakat, ale já se směju. Podobně jako podobně mediálně vědeckým prognózám z letošního jara, že kvůli covidu-19 budou za chvíli přeplněné nemocnice a následně i márnice.

Jak říká Woody Allen, chceš-li rozesmát boha, řekni mu o svých plánech. Při sledování vědeckých prognóz se ten allenovský bůh musí chechtat od rána do večera.

A opravdu jsem přesvědčen, že kdo je dnes (v mysli) pozitivní, bude zítra (v testu na covid) negativní.

Text vyšel také jako úvodník nového tištěného Reflexu >>>

Reflex 38/2020Reflex 38/2020|Archív