Premiér Andrej Babiš (ANO) na návštěvě Liberce, kde se setkal s premiérem Saska Michaelem Kretschmerem (21.8.2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) na návštěvě Liberce, kde se setkal s premiérem Saska Michaelem Kretschmerem (21.8.2020) Zdroj: ČTK/Petrášek Radek

Hygienici nestíhají už teď. Koupí si vláda opět čas, nebo jen voliče?

„Trasovat se nám daří obtížně. My se velmi omlouváme, ale nejsme prostě schopni to zvládat.“ Kdo v posledních dnech nesledoval dění kolem covidu-19, musel by si myslet, že tato slova říkala hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová v březnu či dubnu. Základní složky brzdění nákazy – trasování a testování – jsou už před nástupem sezony chřipky a viróz na hraně. 

O tom, že hygienické stanice nebudou v příštích měsících ani zdaleka stíhat obvolávat kontakty nakažených, napověděla už slova hlavní hygieničky Rážové v Otázkách Václava Moravce. V době, kdy se přírůstky blížily k pětistovce denně, řekla minulý víkend Rážová, že na větší než pětistovkový nárůst už hygieny nebudou stačit. Půl roku od začátku šíření nákazy v Česku se, slovy Rážové, „připravuje posílení.“

Přitom je už dlouho jasné, že masivní testování a efektivní trasování jsou jediná cesta, jak se vyhnout tahání za záchrannou brzdu v podobě dalšího útlumu ekonomiky. Touto cestou jde například Německo, na které jsme si ze začátku ukazovali prstem, protože „zaspali a zavírají obchody až o týden později“. Zatímco česká vláda na letišti tleskala s mastnou marží dovezeným ochranným pomůckám, o nichž krátce předtím tvrdila, že jich je dostatek, připravoval se v Německu funkční systém, který teď v Čechách chybí.

Dnes mají Němci s větším počtem testů na obyvatele výrazně méně nakažených na 100 tisíc obyvatel, testy na covid mají navíc třeba při návratu ze zahraničí dostupné zadarmo, čímž eliminují zavlečení nákazy zvenku. Na jaře bylo Německo jedna z prvních zemí, u které česká vláda omezila možnost cestování. Teď bude Česko možná jednou z mála, které si do rizikových zemí zařadí právě Berlín.

Nejlepší výsledky?

V březnu říkal o Itálii premiér Babiš, že epidemii „absolutně nezvládá.“ Před týdnem na konferenci a Evropě po covidu vystoupil před italským premiérem Contem, jehož země v posledních dnech už hlásí podstatně lepší statistiky než Česko. I tam opět zdůraznil, že Česko má „nejlepší výsledky v covidu.“

V čem přesně tak asi můžeme být první? V nejdráž nakoupených rouškách? V nejvíce změnách nařízení a opatření za jeden měsíc? Nebo snad v největším počtu personálních změn a reorganizací? Nebo v největším schodku státního rozpočtu?

Krajské volby 2020 v Libereckém kraji >>>

Když už došlo na tak enormní zadlužení, mohli jsme mít za několik miliard masivní testování na covid, a to ideálně zdarma. Téměř dva tisíce za test pro samoplátce můžou být pro někoho příliš, k testu se ale musí dostat snadno každý, kdo potřebuje. Znamenalo by to lepší kontrolu nad epidemií a v důsledku benefit pro státní kasu – nebylo by nutné tak výrazně omezovat chod ekonomiky, na což hlavně v Praze už opět pomalu dochází.

Často jsou slyšet spekulace, že Babiš taktizuje před krajskými volbami. Se současným tempem se ale do tisíců nakažených denně můžeme dostat ještě před nimi. Tehdy se ukáže, na co všechno vystačí zrušení superhrubé mzdy a přídavek seniorům. Podle slov hygieniků už totiž aktuálně směřujeme k dalšímu utažení šroubů. Bude si vláda zase „kupovat čas“? Tentokrát už by byl drahý jak roušky.