Festival sexuálních menšin Prague Pride 2020 nebyl letos kvůli koronaviru tak monstrózní, pražskou radnici přesto vyšel na rekordní dva milióny

Festival sexuálních menšin Prague Pride 2020 nebyl letos kvůli koronaviru tak monstrózní, pražskou radnici přesto vyšel na rekordní dva milióny Zdroj: Zbyněk Pecák

Kočičky, nebo kocourci? Estetika, která provází festivaly sexuálních menšin, je často, mírně řečeno, sporná. Bez ní by to ale zřejmě nebylo alespoň pro část přítomných ono.
Prague Pride 2020 završila v sobotu plavba „duhových“ lodí po Vltavě. Kdo se chtěl zúčastnit, koupil si lodní lístek (nejlevnější za 750 korun). Jiní aspoň zamávali lodím z mostu.
Na Střeleckém ostrově se s fešáky v kožených postrojích a psích maskách potkal jen ten, kdo do ohraničeného festivalového městečka přišel z vlastní vůle. Tradiční průvod, při kterém by tito tvorové pobíhali volně po městě,  se letos kvůli koronaviru nekonal.
3
Fotogalerie

Prague Pride 2020 nebyl kvůli koronaviru tak monstrózní, Prahu přesto vyšel na rekordní dva milióny

Češtině chybí čtvrtý rod pro třetí pohlaví! „Lidem, kteří se necítí být ani muži, ani ženami, tak svět dává najevo, že s nimi nepočítá, že tu pro ně není místo,“ tvrdí dvaadvacetileté stvoření Teri, které minulý týden při festivalu Prague Pride 2020 moderovalo diskusi na téma Nebinární čeština.

Slovo stvoření používám kvůli rodové neutralitě – Teri je sice člověk s děložním čípkem, jak progresivisté doporučují označovat ženy, ale necítí se být ani ženou, ani mužem. Je takzvaně nebinární. O rok starší stvoření Ade (bez děložního čípku) přichází s návrhem: „Mně by se líbilo nahrazovat v češtině rodové koncovky neutrálním -e-. Místo on byl nebo ona byla říkat one byle.“ Musím se usmát při představě, jak by při takovém dosazení éček místo rodových koncovek vypadala banální věta: Stála vedle, jedla a nakonec šla. Ale smích stranou, jde o vážnou věc. Jinak by přece pražská radnice nedala za nejteplejší týden v roce, jak o Prague Pride často mluví jeho účastníci, přes dva milióny korun a Úřad vlády ČR další půlmilión.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!