Posloužili a šli! Stále více osobností si uvědomuje, že spojit se s Babišem se jim může nevyplatit.

Posloužili a šli! Stále více osobností si uvědomuje, že spojit se s Babišem se jim může nevyplatit. Zdroj: Internet

Posloužili a šli! Teď Babiš nemá dost osobností pro volby do senátu. A z ANO odcházejí i krajští lídři

Podzimní volby do krajů a do senátu ukazují dramatický nedostatek osobností, které jsou ochotny spojit své jméno s Andrejem Babišem. Poté, co před prázdninami odešel z ANO jeho místopředseda a brněnský exprimátor Petr Vokřál, oznámil teď také ostravský primátor Tomáš Macura, že na podzim už nebude kandidovat. Zcela nebývalé je i to, že ANO jako nejsilnější vládní strana nepostavila své kandidáty v osmi ze sedmadvaceti obvodů, v nichž se na podzim budou vybírat noví senátoři.

Signál je to celkem jasný – být spojován s Babišem se přestává vyplácet. V očích velké části veřejnosti je to prostě ostuda. Ještě před pár lety mohl snad někdo věřit (nebo to alespoň sobě i okolí namlouvat), že bývalý kariérní komunista, agent StB a dotační miliardář chce změnit Česko k lepšímu. Po všech jeho aférách, průšvizích a důkazech naprosté bezpáteřnosti už se tomu ale mohou inteligentní a slušní lidé akorát trpně pousmát.

A co je neméně důležité – Babiš opakovaně předvedl, že v hnutí (včetně jeho vedení) potřebuje výhradně tažné kusy, které s klapkami na očích táhnou tam, kam on kočíruje. Vlastní názor, náznak nesouhlasu či dokonce odporu = politický nucený výsek. Martin Stropnický, Robert Pelikán, Pavel Telička, Karla Šlechtová, Dan Ťok, Antonín Prachař, Adriana Krnáčová, Jiří Zlatuška… Ti všichni a mnozí další posloužili Babišovi jako tahák na předvolební plakáty. Jakmile ovšem přestali být užiteční, případně se začali s majitelem hnutí názorově více či méně rozcházet, byl jejich konec ve vysoké politice otázkou dní. Někteří se o něm navíc nejdříve dočetli v některém ze stranických deníků hnutí ANO. Tak se Babiš chová ke svým lidem – využít, vyždímat, zahodit. A rozhodně „nebýt slušnej“.

Vokřál i Macura byli ve struktuře ANO tak dlouho a tak vysoko, že si toho všeho museli být dobře vědomi. Přesto – nebo možná i právě proto – se rozhodli dát Babišovi sbohem. Bezpochyby k tomu přispěla i kriminální korupční kauza Stoka, která zasahuje do brněnské buňky ANO. Vokřál to řekl natvrdo, Macura mluví o tom, že nechce „v politice zblbnout“. Vokřálova slova o mafiánských praktikách v moravské metropoli ho ale před létem viditelně zasáhla. Teď tedy přišlo jen potvrzení, že v takové politice pokračovat nechce.

Personální nouzi nejsilnější vládní strany pak dokonale dokresluje fakt, že nepostavila kandidáty pro senátní volby například v Plzni, Praze 9, Příbrami, Zlíně, Uherském Hradišti… Celkem budou lidé vybírat svého nového zástupce v horní komoře parlamentu v 27 obvodech, přičemž kandidát za ANO bude chybět v osmi z nich.

Krajské volby 2020: Do zastupitelstev krajů se bude volit 2. a 3. října>>>

Někde – jako třeba v Plzni – se to Babišovi lidé snaží zamlouvat tím, že v senátu nevidí žádný přínos pro lidi. Proto prý kandidáta nestavěli. Zlínský krajský předseda ANO Pavel Pustějovský to ale nedávno řekl narovinu: „Je to škoda. Vyvíjel jsem poměrně významnou aktivitu, abych některé lidi přesvědčil. Komunikoval jsem se třemi lidmi, s některými i půl roku. Každý z nich měl nějaký důvod, aby do toho nakonec nešel.“

Vzhledem ke všemu výše uvedenému není divu, že se silným regionálním osobnostem, které jsou pro úspěch v senátních volbách důležitější než stranické tričko, za Babiše kandidovat nechce. To samozřejmě neznamená, že ANO nemůže výrazně vyhrát příští rok sněmovní volby, považované tradičně za nejdůležitější – na jejich výsledcích záleží podoba následné vlády. Může to ale signalizovat třeba to, že v případě úspěchu se Babišovi stěží povede obsadit získané ministerské posty méně ostudným ansámblem, než je ten současný. Což je špatná zpráva nejen pro hnutí ANO, ale pro nás všechny.