Video placeholde
Demonstrace Black Lives Matter v Paříži
Demonstrace Black Lives Matter v Paříži
Demonstrace Black Lives Matter v Paříži
Demonstrace Black Lives Matter v Paříži
Demonstrace Black Lives Matter v Paříži
9
Fotogalerie

Špinaví Židi! Provolávali protirasističtí demonstranti na své oponenty v Paříži

Pařížské demonstrace „proti rasismu a policejnímu násilí“ přerostly nejen v ničení majetku, ale už i v antisemitismus. Původně černošské demonstrace se s podporou salónní levice staly pravým opakem toho, za co se samy označují.

Ačkoliv platí ve Francii zákaz shromažďování více než 10 osob kvůli koronaviru, demonstranti „proti rasismu“ to ignorují. V sobotu se jich opět shromáždilo na patnáct tisíc na pařížském náměstí Republiky. Francouzské protesty jsou inspirovány americkým hnutím Black Lives Matter (na životech černochů záleží). Ve Francii se hnutí dovolává spravedlnosti pro Adama Traoré, který zemřel po policejním výslechu před čtyřmi lety.

Skupina odpůrců demonstrace – aktivisté „Identitářského hnutí“ – rozvinula na střeše jednoho domu nad demonstrací transparent s nápisem „Spravedlnost pro oběti protibělošského rasismu“. Byla to zjevná narážka na hesla demonstrantů, kteří žádají „Spravedlnost pro oběti protičernošského rasismu“.

To demonstranty rozčílilo a na své odpůrce pokřikovali „Špinaví Židé!“ („Sale Juifs“) a za svůj cíl si vzali též Izrael, který označili za „laboratoř policejního násilí“. Další demonstranti skandovali „Zemmoure, táhni do pr…“, což byly výkřiky namířené proti známému pravicovému komentátorovi židovského původu.

Pařížská policejní prefektura pak oznámila, že bude antisemitské výroky stíhat. Na to reagoval jeden z účastníků demonstrace, socialistický poslanec Jean-Luc Mélenchon. Uvedl, že šlo o nádhernou manifestaci a policie svým oznámením podněcuje nenávist šířením antisemitských řečí a chce tak rozdělit a pohanět poklidné protirasistické shromáždění.

Asi ne všichni demonstranti jsou antisemité, ale soudný člověk vidí, že smrt zatčeného je záminkou k rabování, porušování zákona a k projevům nenávisti. Demonstrace proti rasismu a násilí se staly v USA, Británii i Francii pravým opakem toho, s jakým jménem jsou svolávány: jsou projevem násilí a rasismu. Pro mnohé účastníky je rasismus proti bělochům nebo antisemitismus v pořádku a za rasismus jej nepovažují. Mají zkrátka dvojí metr.