Irena Žantovská

Irena Žantovská Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

Irena Žantovská: Etický kodex slouží na ochranu zaměstnanců a je běžný ve všech zemích EU

Na text Marka Douši Rudá záře nad Kladnem: Etický kodex aneb Severokorejské praktiky mezi divadelníky, který ironicky popisuje zavádění nového kodexu pro zaměstnance tamního divadla, reaguje jednatelka společnosti Divadlo Kladno s.r.o Irena Žantovská.

Nejsem ředitelkou, ale jednatelkou společnosti. Nejsem nová, ale působím tam již téměř rok, od 19. 8. 2019. A nejsem ani autorkou, ani zadavatelkou materiálu a neměla jsem vliv na jeho konkrétní podobu a obsah, protože do Rady města jsem materiál já nepředkládala. Etický kodex nechal vypracovat vlastník společnosti Divadla Kladno, s.r.o., jejíž jsem jednatelkou. Je to tedy materiál uložený nám vlastníkem, městem Kladno, a obdobný byl vytvořen pro všechny společnosti ve vlastnictví města Kladno. Pokud se nemýlím, je aplikací evropského ustanovení o „compliance officer“, tedy vnitropodnikové instanci řešící etické vztahy na pracovišti.

Tento materiál jsem dostala od Rady města Kladno jakožto vlastníka naší společnosti s tím, abych s jeho obsahem seznámila zaměstnance. Jedná se o interní firemní materiál, zatím jej dostali na vědomí šéfové jednotlivých úseků, s nimiž na to téma ještě proběhne porada se zástupcem města a dotyčným právníkem, který materiál připravil, aby nám vše podrobně vysvětlil a abychom materiál prodiskutovali. Poté svoláme schůzi zaměstnanců, kde tento právník, zajišťující pro našeho vlastníka — město Kladno – a zároveň v téže osobě jako compliance officer, odpoví na všechny případné dotazy.

Nevím, zda a jakým způsobem jste se k tomuto materiálu dostali, a také nevím, zda jej máte kompletní, nebo jakkoli pozměněný či upravený, nicméně když si jej přečtete důkladně, zjistíte, že v drtivé většině je formulován na ochranu zaměstnanců proti neetickému jednání, a to je praxe běžná ve všech zemích EU.