Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Blesk:David Malik

Vyprodukujeme málo české zeleniny? Hlavně že jsme soběstační v koblihách

Ve středu budou poslanci ve třetím čtení schvalovat zákon o potravinách. Pokud příslušný předpis definitivně schválí, budou muset tuzemské supermarkety v příštím roce nabízet minimálně 55 procent českých potravin. V každém následujícím roce pak budou muset tuto produkci navyšovat o pět procent až na konečných 85 procent v roce 2027. Obchodníci jsou proti. A každý, kdo má všech pět pohromadě, by se k nim měl přidat.

Zákon, který zastřešuje skupina poslanců v čele se Zdeňkem Podalem a Margitou Balaštíkovou, má prý pomoci prosadit se regionálním producentům potravin a udržet zaměstnanost na venkově. Realita je přitom zcela jiná, respektive na současnou podobu venkova nenaroubovatelná. Výsledkem jejich snahy ale spíš bude zhoršující se dostupnost některých potravin a vyprazdňující se regály. Malé děti, ale už skoro celé dvě dospělé polistopadové generace uvidí, jak to v obchodech vypadalo za bolševika, když se stály obří fronty na maso a další zboží.

Téma soběstačnosti a kvality potravin se tu už otevřelo v loňském roce. Hrozilo se tu pokutami za šizené rybí prsy, párky či čokolády, které mají v Česku obsah hlavní suroviny jiný než v Německu že Belgii. Nakonec to všechno vyšumělo s tím, že lidé jsou na něco zvyklí a že výrobci jen plní přání odběratelů. Utekl rok a je to tu znovu, byť v trochu jiné podobě.

O tom, že Česko není soběstačné v mnoha druzích potravin, se ví dlouhá léta. A dlouhá léta to nikomu nevadilo. Na polích, kde kdysi rostly okurky, slunečnice, brambory či zelenina, nyní bují řepka nebo solární panely, nebo leží ladem. Elektřinu ze solárních polí nich draze dotujeme, takže vlastníky polí nic nenutí měnit využití polí a nevyplatí se jim nic pěstovat. Jinde jsou pro změnu velké lány polí vyčerpané pěstováním řepky, kukuřice nebo zdevastované hnojivy. A na tom něco má růst?

Česká republika je podle Zprávy stavu zemědělství za rok 2018 soběstačná v produkci čerstvé zeleniny jen ze 32 procent. A v obchodech je to vidět, českou zeleninu si koupíte už skoro jen na trhu. Až se zamezí nebo omezí její dovoz ze zahraničí, co bude v regálech? Následkem toho poletí ceny nahoru. A nebo si možná mnoho lidí vzpomene, že kdysi mělo před domem zahrádku a začne si některé věci pěstovat samo. Ale co lidé z paneláků?

To, že v zimě 2027 bude v obchodech minimum rajčat, okurek, paprik a dalších druhů zeleniny z teplých krajů nebo zemí druhé polokoule nyní zjevně nikdo neřeší. Děti za bolševika taky měly banány jen na Mikuláše a na Vánoce…

Je tristní, jak se tu pomalu, ale jistě svazuje trh a většina lidí tomu jen přihlíží. Přitom ona mlčící většina si zvykla na to, že v každou roční dobu si každý víkend přiveze domů vrchovatý kufr auta plný jídla všeho druhu. To už za pár let nebude pravda. Češi se do toho svého konzumu tak zažrali, že před boule na tvářích nevidí napravo ani nalevo. A pak tu je zhruba třetina těch, kteří dostanou ošizenou koblihu a odkývají úplně všechno. Za pár let ale už ani v těch koblihách marmeláda nebude. Leda, že by tuzemští solární zemědělci vytrhali solární panely a zasadily lány rybízů, švestek, meruněk a podobně. Je otázkou, jestli ještě vůbec vědí, jak tyto plodiny vypadají.