Hlavní stratég boje s epidemií čeká na podzim druhou vlnu. Jak by mohl vypadat náš život podle jeho dosud známých výroků?

Hlavní stratég boje s epidemií čeká na podzim druhou vlnu. Jak by mohl vypadat náš život podle jeho dosud známých výroků? Zdroj: Jan Ignác Říha

jak by mohl vypadat náš život podle jeho dosud známých výroků Romana Prymuly?
jak by mohl vypadat náš život podle jeho dosud známých výroků Romana Prymuly?
jak by mohl vypadat náš život podle jeho dosud známých výroků Romana Prymuly?
jak by mohl vypadat náš život podle jeho dosud známých výroků Romana Prymuly?
4
Fotogalerie

Chcete rozesmát Romana Prymulu? Vyprávějte mu o svých plánech!

My, běžní smrtelníci, si už déle než týden užíváme uvolnění vládních opatření proti koronaviru. Chodíme na pivo na zahrádky, nakupujeme, co nás napadne, těšíme se, že za týden už si na ulici nebudeme bez roušky připadat skoro jako příslušníci čtvrtého odboje. Optimisté plánují dovolené, ti odvážnější šeptem mluví i o cestách do ciziny. Jak naivní!

Jakmile epidemiologové jednou dostali možnost řídit Česko a vyjít ze stínu svých pracoven do světel reflektorů, nevrátí se hned tak zpátky a nenechají si jen tak sebrat svých deset miliónů figurek na hraní. Pojďme se podívat, jak by mohl vypadat náš život, pokud by se naplnily některé skutečné výroky, které v uplynulých dvou měsících opravdu pronesl hlavní vládní epidemiolog Roman Prymula.

Svět podle Prymuly

V protiatomovém bunkru, který vznikl v 70. letech minulého století pod novoklasicistní budovou ministerstva zdravotnictví na pražském Palackého náměstí, sedí hlavní stratég boje s nákazou Roman Prymula. Píše scénář, jak bude vypadat společnost v případě druhé vlny epidemie. V jeho plánech není místo pro hyperdemokracii, jak pojmenoval náš život před koronavirem.

Pro začátek zapomeňte na to, že bychom měli od epidemie pokoj. „Téměř všichni se shodují, že druhá vlna by měla být a že by měla probíhat někdy na podzim, dejme tomu v září,“ prohlásil Prymula minulý týden. Doufejme, že výrazem „měla být“ chtěl vyjádřit pochyby, nikoli přání. I když… pokud celý život studujete pandemické situace, teoreticky se na ně chystáte a pak se jedné kupodivu skutečně dočkáte, chcete prodat vše, co jste se naučili.

Jaký bude další vývoj protikoronavirových opatření? Možné scénáře najdete v galerii:

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!