Novotný je nemorální, vulgární a prodejný pozér. Z mé ODS udělal mrtvou partaj

Od roku 1990 jsem se zúčastnil všech voleb, v nichž jsem měl právo odevzdat hlas, s výjimkou jedněch senátních (z pracovních důvodů jsem nemohl být v místě trvalého bydliště). Vždy, když kandidovala ODS nebo její politici, volil jsem výhradně je. Opravdu pokaždé. Cítil jsem se být pravicový a konzervativní volič a ODS pro mne byla nejpřijatelnější variantou. A protože se cítím být pravicovým a konzervativním voličem i nadále, nebudu moci napříště dát ODS svůj hlas, pokud ji budou reprezentovat lidé, jako je Pavel Novotný.

Dlouho jsem se se zdráhal věnovat starostovi Řeporyj mediální pozornost. Je mi jasné, že po vzoru těch nejzoufalejších bulvárních hvězdiček i on se drží zásady „ať o mně píší cokoliv, jen když jsem vidět“. K napsání tohoto komentáře jsem se rozhodl až poté, co oznámil svůj zájem kandidovat do Sněmovny. Důvodem je, že Novotný podle mne škodí jak české politice, tak nejvíce a zejména ODS, ke které mám jako potenciální volič přes 100+1 výhradu pořád ještě blízko.

To, že se někdo z komunální úrovně politiky snaží profilovat na mezinárodním tématu česko-ruských vztahů, protože je to momentálně v kurzu, slibuje to snadnou mediální pozornost a tím i lacino získané politické body u části voličů, ponechám stranou. Proč by konečně čistě teoreticky nemohl mít starosta něčeho, co se jmenuje Řeporyje, zajímavé zahraničně politické názory, s nimiž by rovněž čistě teoreticky mohl být pro svoji stranu přínosem.

U Novotného je hlavní problém v něčem úplně jiném. Je to jeho pozérství, způsob jeho vystupování a veřejně prezentovaná amorálnost a ochota prodat své svědomí, když někdo dobře zaplatí.

Novotný, morálka a svědomí

Pojďme to vzít odzadu. Každý, kdo se dnes dívá na Novotného jako na zásadového politika, který se kvůli svým názorům klidně postaví velmocenskému Rusku, by si měl povinně přečíst jeho jen pár let stará vyjádření z doby, kdy byl ještě bulvárním novinářem. Připomeňme si jich pár.

Proč se rozhodl věnovat bulváru? „Věděl jsem, že pokud rezignuji na morální otázky, které jsou s touto prací spojené, mohu se takto dlouhodobě a dobře živit."

Nemá problémy s tím, že jako bulvární novinář poškodil i lidi, kteří o zájem médií nestojí a na rozdíl od politiků není na informování o jejich soukromí veřejný zájem? „Mrzelo mě to, ale nedá se s tím nic dělat. Jsem dobře placený za to, abych se s tím vyrovnal."

Jak vnímal až zničující zájem médií o osudy zpěvačky Bartošové? "Samozřejmě, my ji skutečně zabijeme. Ona se však zabíjí i sama, ale o tom se nebavme. Faktem je, že na ní dlouhá léta parazitujeme, lidsky ji už i lituji. Uvědomuji si, že když ji vyfotí pomočenou, je to nedůstojné, a že skutečně přispíváme k jejímu blížícímu se konci. Poptávka po ní je neskutečná, články o ní si otvírají i lidi, kteří bulvár nečtou. Pak jdou hranice stranou a budeme na ní parazitovat až do konce a ještě půl roku po něm. Je to tvrdé a morálně špatné, ale tak to je."

Tolik k morální výbavě Pavla Novotného. Pokud ho něco dobře živí, jdou morálka a svědomí stranou.

Novotný a politická kultura

Kritizovali jste Mirka Topolánka za to, že ve Sněmovně ukazoval na kolegy vztyčený prostředníček? Vysmívali jste se nevkusnému Zdeňkovi Škromachovi vystavujícímu své vypasené tělo rozvalené v bazénku? Zdálo se vám daleko za hranou, když Miloš Zeman v rozhlase prohlašoval „kunda sem, kunda tam“? Znechucuje vás, že Andrej Babiš občas nesrozumitelně drmolí páté přes deváté tak, že mu není rozumět?

Když to všechno smícháte dohromady, máte pořád jen slabý odvar toho, jak se s gustem prezentuje řeporyjský hrdina Novotný. Tlusťoch rozvalený na gauči v trenýrkách, přes které mu přetéká vypasený pupek. Holý zadek vystrčený na ulici. Urážky a vulgarismy, vychloubání se drogovými eskapádami. To vše nikoliv v soukromí, ale před kamerami, před fotografy, jako hlavní nástroj na upoutání pozornosti.

Chcete-li další a mnohonásobně větší vulgarizaci a hrubnutí politiky, než jaké jsme svědky doposud, pak je Novotný ideální volba. Ví, že čím víc bude předvádět své prasácké vystupování, tím víc se o něm bude psát, tím víc ho budou zvát do televizních pořadů jistého druhu, tím víc bude vidět. A je ochoten v zájmu toho všeho neomezeně přikládat pod kotel.

Novotný - vypočítavý pozér

Zatímco všechno předchozí jde snadno dohledat a doložit po krátkém prolistování mediálního archivu, to, že je Pavel Novotný extrémní pozér, je (nejen) můj názor. Vychází nicméně ze svědectví několika lidí, kteří ho znají. Podle nich Novotný ve skutečnosti vůbec není takové primitivní hovado (pardon), jak se může jevit na první pohled při veřejném vystupování.

Z velké části je to vše jen póza, která mu má zajistit pozornost. A to jak v médiích, tak v samotné ODS. Slušných, kultivovaně vystupujících lidí s minimálně stejně kvalitními názory je strana plná. Akorát jsou jeden jako druhý. Na to, aby mezi nimi vyčníval výjimečností politických postojů a brilantností svého myšlení ovšem Novotný nemá. Proto zvolil jinou cestu, jak se zviditelnit.

Politika je i divadlo, ale ne šaškárna

Pokud si vše výše uvedené shrnu, mohu těžko dojít k jinému závěru, než jaký jsem vyjádřil v titulku. Pokud je někdo ochotný prodat své svědomí za dobrý plat jednou jako novinář, kde je záruka, že to neudělá znovu jako politik? Když se někdo neumí prosadit bez toho, že by se choval jako vulgární hulvát utržený ze řetězu, kde je záruka, že pokud bude chtít stoupat výš, nebude politiku vulgarizovat ještě víc a stále dál a dál?

Vím, že politika je ve velké míře také divadlo. V dospělé, kultivované, pravicové a konzervativní straně by však na úspěch nemělo stačit, že je někdo vidět. Taková strana by si neměla plést divadlo s šaškárnou a především by neměla popřít sama sebe. A právě to teď ODS svým tolerováním Novotného eskapád bohužel dělá. Jako momentálně nejviditelnější politik této partaje nevystupuje dospěle, kultivovaně, pravicově a už vůbec ne konzervativně. Jestli to straně Petra Fialy přinese hlasy voličů, nevím. O můj se tím ale zcela jistě připraví.