Lidí bez práce přibývá

Lidí bez práce přibývá Zdroj: Anna Vavríková / Mafra / Profimedia

Probuďte pacienta! Dýchá ještě? Koronavirus ustupuje, ekonomika sčítá první velké ztráty a propady

Období restrikcí proti šíření epidemie pomalu odeznívá. Situace v mnoha odvětvích hospodářství však vypadá jako po delším pobytu středověkých pustošivých nájezdníků.

Vláda sice po „vypnutí ekonomiky“ začala slibovat pomoc, reálně si na ni řada firem či podnikatelů však nesáhla. Navíc některé pomocné kroky jsou spíš jen naoko a budí rozpaky. V tuto chvíli snad už nemá cenu příliš zaobírat se tím, zda letošní pokles české ekonomiky bude šest, či devět procent. Všichni tuší, že propad bude veliký a nesmírně bolestivý. Nyní už by však mělo jít o to, aby tento žďuchanec do propasti srazil vaz co nejmenšímu množství firem či živnostníků.

Špatné vyhlídky

Z aktuálních zpráv z posledních dní například vyplývá, že v dubnu se v Česku propadl prodej nových automobilů o 53 procent a dovoz ojetin klesl o čtvrtinu. Nebo že míra nezaměstnanosti v zemi vzrostla na dvouleté maximum a například v pohostinství je v krátkodobém horizontu ohroženo každé šesté pracovní místo.

 

Chmurnou vizi zatím mají i cestovní kanceláře. Hrozí, že pokud by současná situace pokračovala ještě další dva nebo tři měsíce, byla by to taková rána, ze které by se nemusely vzpamatovat dvě třetiny subjektů v tomto odvětví. Vše podtrhuje hrozivá statistika, že více než polovina Čechů má nyní problémy vyjít s výplatou. Se světlou výjimkou zpráv o tržbách v maloobchodě či potravinářských firem to je všude jako přes kopírák.

Co dělat?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!