Ministr Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) v pořadu Partie na Primě - ilustrační snímek

Ministr Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) v pořadu Partie na Primě - ilustrační snímek Zdroj: Reprofoto CNN Prima News

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v pořadu Partie na Primě. (10. 5. 2020)
Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v pořadu Partie na Primě. (10. 5. 2020)
 Ministr Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) a předsedové Ivan Bartoš (Piráti) a Petr Fiala (ODS) v pořadu Partie na Primě. (10. 5. 2020)
3
Fotogalerie

Ano, vláda má i zodpovědnost. ANO ji ale nese tuze nerado

Koronavirová krize byla něčím nečekaným a pro nás neznámým. Ochranné prostředky nebyly nikde a v době nástupu pandemie bylo hlavní to, aby se je někde podařilo sehnat. Cena hrála vedlejší roli. V tom je třeba dát vládě za pravdu. Vyhýbavé reakce na požadavky o vyšetřování toho, zda nebyly kupované respirátory mnohonásobně předražené nebo jako jestli nedošlo k dalším závažným pochybením, ale přehlížet nelze. A tuplem nelze ignorovat to, jak rozhazovačně teď vláda hasí následky koronavirového ekonomického požáru.

Pokud něco nejde současné garnituře kolem premiéra Andreje Babiše upřít, tak je to tah na branku rozhodování, apetit po moci bez kontroly a vůbec snahu o nerušené vládnutí. V kontrastu s tím je pak ale zdrženlivost, když nastane čas zúčtování za omyly a pochybení. „Tak já si na to moc nevzpomínám,“ reagoval nejdřív premiér Babiš v nedělní Partii na TV Prima (teď i CNN Prima News) na otázku, jaké chyby vláda při nástupu koronakrize udělala.

Ale i lidé-voliči jsou tvorové chybující, takže mají pochopení. A také Andrej Babiš už dříve pochopil – možná na radu svých marketérů – že občasné, opatrně dávkované přiznání omylů může působit sympaticky. A možná dokonce i jako projev síly. Takže za chvíli dodal: „Ale určitě se staly chyby. Kdo nedělá chyby?“ No ale aby nebylo sebereflexe přespříliš, následoval výčet toho, co všechno vláda při pandemii udělala dobře a jak nás zbytek světa obdivuje.

„A teď pumpujeme desítky miliard do ekonomiky,“ dodal premiér, i když správně by mělo být řečeno něco v tomto smyslu: „Utrácíme vaše peníze na všechny strany bez toho, abychom tak dělali efektivně, škrtali jiné zbytné výdaje a starali se o nutné příjmy.“ Což ani řečeno být nemohlo, protože to by zavánělo… odpovědností.

Na ni došla řeč i v následné televizní diskusi na veřejnoprávní České televizi v Otázkách Václava Moravce. Druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek během ní reagoval na zjištění o x-krát předražených respirátorech slovy: „Měl by za to nést odpovědnost každý, kdo v nějaké době něco udělal špatně,“ pravil. Nebo snad měl na mysli své nynější „brněnské“ a „sportovní“ kauzy?

Ale na místě je rozvaha. Poslanci ANO se podle jeho slov ještě poradí, zda podpoří vznik sněmovní vyšetřovací komise k respirátorům, po níž volá opozice. A argumentoval tím, že téměř žádná komise prakticky nic nevyšetří. V tom mu je třeba dát za pravdu. Jejich vznik buď bývá zoufalou snahou vládních protivníků držet nějakou kauzu při životě. Anebo také pokusem věci elegantně zamést pod koberec, jak vyznívá i pointa v jednom z dílů britského seriálu Jistě, pane ministře.

Ostatně, dá se představit, jak kajícně by premiér Babiš na případná nepříjemná zjištění sněmovního vyšetřování reagoval. Jistý předobraz lze nalézt v roce 2017 po závěrech šetření, které se týkalo reorganizace policejních složek. „Vyšetřovací komisi považuji za šaškárnu,“ komentoval to Andrej Babiš, tehdy ministr financí.  

Ale zpátky do přítomnosti: „Kdo nedělá nic, nedělá ani chyby…“ uvedl dále na Primě, když reagoval na otázku o možných pochybeních při zvládání koronavirové krize.

A lidem-voličům se líbí už jen to, že premiér něco dělá. Nebo že to alespoň tak vypadá. Podle nového volebního modelu agentury Kantar CZ, který byl zveřejněn v nedělní debatě na ČT, to ke spokojenosti stačí 34 procentům voličů, kteří řekli ANO. Takže proč se trápit nějakou odpovědností. Ať už co se týká chyb minulých, či rozpočtových výpadků budoucích.