Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Tomáš Zdechovský: Argumenty proti otevření kostelů patří do říše politického bizáru

Uvolňování karanténních opatření je bezesporu povzbudivou známkou toho, že se život začíná pomalu vracet do normálu. Bohužel se ale při něm zapomínalo na kostely, což nakonec připustil před pár dny i premiér Andrej Babiš a s ním i vicepremiér a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček. Nakonec se rozhodlo, že bohoslužby mají být opět bez omezení až od 8. června. Předcházela tomu ale skutečně trapná přehlídka neznalosti!

Hobbymarkety vs. kostely

Hobbymarkety byly k velké radosti mnoha lidí otevřeny už na Zelený čtvrtek. A důvod? Vicepremiér Karel Havlíček se nechal slyšet, že hobbymarkety mají vysoké stropy a jsou provzdušněné, proto je bylo možné otevřít. Vypadá to, že pan vicepremiér nikdy neviděl za celý svůj život kostel zevnitř. Vysoký strop má drtivá většina kostelů také. Mnohé kostely a katedrály mohou mít strop dokonce ještě výše než zmíněné hobbymarkety. A navíc zde není umělá cirkulace vzduchu přes klimatizace, která šíření viru vyloženě svědčí.

Argumenty pro otevření hobbymarketů, resp. neotevření kostelů na Velikonoce, které jsem slyšel v posledních pár dnech, jsou opravdu trapnou přehlídkou naprosto donebevolající neznalosti. Hlavní hygienička Jarmila Rážová obhajovala minulé pondělí uzavření kostelů i během Velikonoc následovně: „Já si myslím, že pobyt v hobbymarketu nikdy není tak dlouhý, jako by byl pobyt v uzavřeném prostoru po dobu bohoslužby.“ Paní vrchní hygienička v kostele ani v hobbymarketu nejspíše nikdy nebyla. Jinak by nemohla vypustit do světa takový nesmysl. Když už nic jiného, mohla si aspoň zjistit, že bohoslužby trvají většinou ne déle než hodinu, jen úplně výjimečně jsou delší. A zvláště při frontách, které byly vidět v hobbymarketech hned po otevření, rozhodně nákupy trvaly celkově déle.

Ministr Adam Vojtěch zase v pátek zdůvodnil pozdější a postupné povolení bohoslužby tím, že „v hobbymarketech nejsou lidé tak blízko sebe jako v kostelích“. Pan ministr musel být po celou dobu Velikonoc mimo dosah všech médií, když neviděl, že v hobbymarketech byla po jejich otevření doslova hlava na hlavě. Jinak si jeho slova vysvětlit nedokážu.

Korunu tomu nasadil jeho náměstek a epidemiolog Roman Prymula, když k tomu dodal, že do kostelů chodí větší počet starších lidí, kteří jsou skupinou více ohroženou koronavirem. Až se zase otevřou kostely, mohl by pan Prymula někdy zavítat k nám do Hradce Králové, věkový průměr máme okolo 38 let. Případně nabízím účast na dětských bohoslužbách. Nebo snad i na ně chodí podle pana profesora převážně starší lidé? To jako vážně?

Nic než bizár!

Ani jeden ze zmíněných lidí zkrátka absolutně netuší, jak to v kostelech chodí. Je vidět, že ti, kdo mají rozhodování o uvolňování krizových opatření na starost, zřejmě neviděli za celý svůj život kostel ani z vlaku. Možná by nebylo od věci, kdyby se do kostela zašli alespoň jednou podívat. Třeba proto, aby věděli, o čem vlastně rozhodují. Argumenty, které od nich zazněly proti otevření kostelů o Velikonocích, patří do říše politického bizáru!

Autor je europoslanec a místopředseda KDU-ČSL