Andrej Babiš - ilustrační snímek

Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: Úřad vlády ČR

Kdo za to může aneb Blízké setkání třetího druhu vlády s odpovědností

Prodloužit nouzový stav? Počkáme, co na to lidi, soud, sněmovna… Proč jsme tak či onak ve vládě rozhodli? Někdo nám to předložil, epidemiologové to tak chtěli… Pokud v něčem současný kabinet vyniká, je to mytí rukou, což zvýraznila současná koronavirová krize. A tentokrát je mytí myšleno obrazně.

V čele vlády stojí premiér, a možná i proto jde Andrej Babiš ostatním příkladem. V tom, jak se zbavovat odpovědnosti. Od prodloužení nouzového stavu nejdřív ustoupil, protože to už nechtějí ani ministři za ANO. Pochopitelně poté, co na tuto notu zabrnkal vox populi. Pak ale Městský soud v Praze vládě připomněl, že právní stát nebyl koronavirem rozleptán. Takže „kvůli soudu“ se najednou nouzový stav má prodlužovat. Ovšem kdyby do toho hodila vidle Poslanecká sněmovna, tak nic nebude a restriktivní opatření společně s upálením čarodějnic skončí, jak premiér v neděli pohrozil. Neboli vláda nic, je vlastně jen takovým průtokovým ohřívačem rozhodnutí jiných institucí.

Premiér ale není v současné vládě zdaleka sám, kdo s přístupem k odpovědnosti přistupuje elasticky. Zdatně mu v tomto ohledu v nedělní Partii na TV Prima sekundovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Soudem napadený postup, kdy si vláda chtěla ulehčit život přepnutím krizového režimu na zákon o ochraně veřejného zdraví, vysvětlila zcela jasně: „My jsme brali návrh ministerstva zdravotnictví na vědomí.“ A doplnila oblíbenou slovní figuru: „Já osobně nejsem právník.“

To je pravda, paní ministryně studovala politologii a politickou ekonomii. Ale právníkem je třeba ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ale ani ten by podle ní odpovědnost nést neměl: „V rámci koalice máme dohodu, že si nebudeme vzájemně kádrovat ministry,“ dovysvětlila na TV Prima. A dohody se drží, včetně těch koaličních… přinejmenším do jejich porušení.

Jasno o neodpovědnosti má i její stranický předseda, ministr vnitra a zároveň šéf ústředního krizového štábu Jan Hamáček: „Z mého pohledu odpovědnost za situaci nese ten, kdo navrhl změnu postupu. To znamená ředitel legislativní rady vlády Jan Kněžínek a poté samozřejmě ministerstvo zdravotnictví.“ Mimochodem, Jan Hamáček je také prvním místopředsedou vlády.

Koronavirová situace nebyla a není lehká. Pandemii takových globálních parametrů lidstvo dlouho nezažilo. Přijímala se opatření, kde rozhodovala rychlost. Nikdo nevěděl, jaký přesně bude další vývoj. Roli hrála i únava, zvláště v úvodní fázi krize bylo zatížení mimořádné. Je pochopitelné, že došlo i k řadě přehmatů. „Nikdo není neomylný,“ konstatovala v Partii ministryně Maláčová a má pravdu. Ministři včetně premiéra si zaslouží pochopení, přinejmenším v první fázi krize.

Od vlády se ale čeká nejen to, že přijímá rozhodnutí, ale i že si za nimi stojí. Třeba i co se otevírání škol týká. „O tom rozhodují epidemiologové a hygienici,“ vyvlékl se z toho v rozhovoru pro Právo premiér Babiš. Ale co čekat. Nechme se překvapit, kam vítr nálad a názorů vládu zavane každé nové ráno…