Vícepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) na jednání vlády (30.3.2020)

Vícepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) na jednání vlády (30.3.2020) Zdroj: ČTK - Vít Šimánek

Ďábelský plán Babiše s Hamáčkem: Hranými spory vymazat opozici

Proč ministr vnitra, šéf krizového štábu a předseda vládní ČSSD Jan Hamáček dovolí premiérovi, aby si jeho červeným svetrem utíral boty a ještě ledacos dalšího? Kromě možností, že Hamáček snáší všechnu tu potupu kvůli teplému místečku ve vládě, případně pro dobro živořící sociální demokracie, mám ještě jednu teorii. Říkám jí Ďábelský plán.

Ráno mi na webu Reflex.cz vyšel komentář s názvem Babiš už nechce nouzový stav aneb Kdo je ve vládě za onuci a proč zrovna Hamáček. Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu opakovaně tvrdil, že pro zvládnutí epidemie je nezbytně nutné zachování stavu nouze. Babiš mu z televize vzkázal, že ministři za ANO nouzový stav protahovat nehodlají. Hamáček na Babišova slova reagoval zhruba v tom smyslu, že když si to pan premiér nepřeje, nemá cenu to lámat přes koleno.

Pořád mi to vrtalo v hlavě. Hamáček je šéf vládní strany, byl spolustraníky zvolen, musel něčím přesvědčit. Čili musí mít aspoň nějakou osobnost, sebevědomí, chlapskou i politickou hrdost. Být na jeho místě, takové zacházení bych si líbit nenechal ani za zlaté tele. Leda že by…

Co když jsou Hamáček s Babišem na všem předem domluveni a veškeré jejich neshody, z nichž předseda ČSSD pravidelně vychází jako poražený, jsou jen hra pro diváky?

Jaký by taková hra měla smysl? Naprosto geniální - totální vymazání opozice z médií a tím i z hlav voličů. Proč by novináři popisovali střety mezi vládou a opozicí, když hlavní válečná fronta vede napříč kabinetem? Není třeba se honit za názory politiků ODS, TOP 09, Pirátů, KDU-ČSL a dalších. Stačí ráno zajít na tiskovku třeba k ministru zdravotnictví Vojtěchovi (ANO), pak na krizový štáb v čele s Hamáčkem (ČSSD) a na jeden problém obvykle dostanete nejméně dva protichůdné názory.

Vidíme ten scénář denně. Někdo z vlády nastolí agendu. Následně se ministři mezi sebou zkritizují, plni elánu si navzájem rozcupují své plány a argumenty. Nakonec najdou řešení a ještě se pochválí, že jsou ve vládě jeden tým a funguje jim to nejlíp na světě. Články se píší skoro samy – vláda dodá zápletku, konflikt, rozuzlení i oblíbený happy end. Opozice nemá co dodat.

Když už by to vypadalo moc nápadně a hrozilo odhalení vládní konspirace, dá se divadlo mírně obměnit. Například se mezi sebou naoko naoko pohádají dva ministři za ANO. Naposledy to předvedli ministr průmyslu a obchodu Havlíček a ministr zdravotnictví Vojtěch. Téma sporu bylo kruciální – mohou, či nemohou kadeřnice chodit stříhat zákazníky k nim domů? Vojtěch tvrdil, že ne, Havlíček mu srdnatě oponoval, že ano. Roli vítěze přisoudil promotér tohoto wrestlingového duelu Havlíčkovi. Vojtěch uznal porážku. Sláva vítězům, čest poraženým. Šťastné kadeřnice popadly nůžky a vyrazily, ženám se zalily oči radostí, že se už nebudou pižlat samy a odrosty si neuměle barvit nad umyvadlem.

Připadá vám taková teorie nepravděpodobná až nemožná? Záleží na tom, z jakého úhlu ji nahlédnete. O co pravděpodobnější vám přijde, že by předseda jedné ze dvou vládních stran dovolil kolegovi z koalice, aby si z něj dělal fackovacího panáka?

Já vím. Taky si ve skutečnosti nemyslím, že jde od Babiše a Hamáčka o promyšlenou taktiku. Vedou mne k tomu zkušenosti z minula, kdy podobný absolutní nedostatek sebeúcty a zároveň přilnavost k ministerské funkci předváděli politici z řady různých stran. A pak také přesvědčení, že v téhle vládě nemehel by nikdo nebyl schopen takovou konspiraci zrealizovat, natož ji udržet v tajnosti. Bohužel. Bylo by to pro mne snad přijatelnější vysvětlení, než že předseda demokratické strany s historií sahající do předminulého století panáčkuje před slovenským estébákem a nechá si od něj líbit naprosto cokoliv.