Velikonoční projev Andreje Babiše o koronaviru (9. 4. 2020)

Velikonoční projev Andreje Babiše o koronaviru (9. 4. 2020) Zdroj: Archiv Andreje Babiše

Karel Steigerwald: Premiér ve velikonočním projevu uklidnil toho, kdo to chtěl

Premiér překvapil i nepřekvapil. Jeho velikonoční projev vypadal, jako by mu ho psali ve Vatikánu. Samá naděje, chvála, samé ohledy a lidskost… zkrátka pozitivní projev politika, jak to má být. Nic neříct, ale říct to hezky, klidně, potěšit lidi. Varovat před zvyky velikonoc, které se letos věru nehodí. Neštamprlovat po domech, nemlátit holky, čichat dál skrz roušky a poslouchat opatření. Takové projevy dobře známe, ty nepřekvapí.

Z úst Babiše překvapivé byly. Babiš toho má hodně k vyřizování, velikonočně to odložil. Nesestřelil nikoho. Ani slovo o aktuálním Prymulovi. Spustil jen chválu, což je nejnovější vládní trend. Odpoledne už to provedla ministryně financí, další budou následovat.

Zapamatovat si z projevu máme, že nesmíme chodit s pomlázkou po rodinách, přiťukávat si pověstnou kořaličkou, shlukovat se v nově otevřených krámech a zapomínat na roušky. Směr hlavního úderu: seďte doma! Prožíváme vrchol několika nejtěžších týdnů v moderních dějinách země, tak si to nepokazme. Myslím ale, že týdny po ruské okupaci byly těžší, že těžké byly i týdny po listopadu. Peklo násilností po únoru 1948. Nebo měsíce a roky stalinských poprav… Husákova normalizační agrese… No, jak se komu co zdá.

Kdo čekal větší obsah, bude zklamán. Kdo čekal politický klid, dočkal se. Kdo chtěl vědět, jak je to se stále temnějším obrazem čínsko-českého obchodu s rouškami, nedočkal se. Kdo chtěl vědět, jak je to s bývalým hrdinou Prymulou a jestli dostane od Zemana řád Bílého lva, když jej Babiš dal k ledu, nedozvěděl se nic. Kdo chtěl vědět, že lid je kabrňák a obstál, dozvěděl se to. Každý, kdo chtěl, mohl se dozvědět, že vláda je bravurní.

Největším kladem premiéra je schopnost okamžitě reagovat na nálady lidí a přizpůsobovat se jim. Prezident v posledním projevu s agresí, výtkami kde komu a nadávkami neuspěl. Lidi čekali spíš klid a pohlazení za to, co prožívají. Zeman jim napráskal, navíc popleteně. Tomu se inteligentnější Babiš vyhnul. Dal lidem, co chtěli a ještě to šikovně ověnčil svatostí nadcházejících dnů. Byl to projev politické idyly. Politickou melu přinesou další dny a týdny. Nouzový stav, pandemie, boj s virem, to není a nebude žádná idyla. A pro politika, který z toho chce vytěžit maximum za každou cenu, dvojnásob ne.

Tak se pěkně vyspěte na další dny, nechlastejte a nebijte holky. V tom má premiér pravdu. Sbírejte síly, budete jich potřebovat ještě dost. Nevyhrálo se zatím nic, ale je uklidňující, že to premiér vidí příznivěji. Ovšem pro toho, kdo chce být uklidněn. Ostatní vědí, že bude to ještě pěkná mela.


Vláda si plní dávný sen: zlikvidovat drobné podnikatele. Více si přečtěte v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 15/2020Reflex 15/2020|Archív