Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Koronavirus v domově pro seniory v Liberci na Františkově (28. 3. 2020)
Koronavirus v domově pro seniory v Liberci na Františkově (28. 3. 2020)
Koronavirus v domově pro seniory v Liberci na Františkově (28. 3. 2020)
Koronavirus v domově pro seniory v Liberci na Františkově (28. 3. 2020)
Koronavirus v domově pro seniory v Liberci na Františkově (28. 3. 2020)
20
Fotogalerie

Vláda se chová k starým lidem odporně! Babiši, Vojtěchu, Maláčová, to nejsou pokusní králíci!

Bohužel. Část toho nejčernějšího scénáře šíření koronavirové nákazy se už objevila i v České republice. Desítky starých lidí v domovech pro seniory a léčebnách dlouhodobě nemocných se nakazily. Protože někteří z nich trpí i jinými nemocemi, mají oslabenou imunitu a vláda i ministerstva si je přehazují jako horký brambor, může hrozit, že mnozí postižení zemřou. Ne, není to šíření poplašné zprávy, ale reálný odhad situace, který vychází ze zkušeností v zahraničí. Musíme u toho říct, že vláda se v tomto případě chová obzvlášť odporně a trestuhodně.

„Na konci března, kdy je pandemie v plném útoku a dopadá na kolektivní zařízení, nám doporučíte, abychom zakázali návštěvy, zavedli hygienu rukou a měřili zaměstnancům a klientům teplotu. No dovolte! Děláte z nás nekompetentní blbečky, kteří potřebují poradit tak bazální věc,” obořila se v otevřeném dopise na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou viceprezidentka asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Daniela Lusková, která vede i Domov U Biřičky v Hradci Králové.

Bohužel stát jako celek se v tomto případě chová k seniorům jako ke zvěři, která je určena na odstřel.

Zrůdné experimenty

Na začátku března premiér Babiš tvrdil, že roušky a respirátory nejsou potřeba. Pak nám všichni vládní politici tvrdili, že je jen otázkou času a oni zabezpečí, například skutečné zdravotní roušky, nejenom pro pracující v nemocnicích, hasiče, policisty či lidi ve vzpomínaných domovech důchodců, ale pro všechny občany. Kdepak ty roušky a respirátory jsou? Kde soudruzi z české vlády udělali chybu? Musíme se na to ptát Babišova kabinetu, protože ten si vzal zajištění zdravotních ochranných pomůcek pod svá křídla a dělá to centrálně. Že se to ne úplně daří, lze za současné situace ve světě pochopit. Co, ale nelze pochopit, a co by po skončení krize mělo být po zásluze tvrdě potrestáno, to je jednání s českými seniory.

Ministryně Maláčová tvrdí, že ochranné pomůcky do domovů důchodců, léčeben pro dlouhodobě nemocné a organizace, které pro staré lidi zabezpečují jiné sociální služby, mělo dodat ministerstvo zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Vojtěch říká, že je mělo zajistit ministerstvo vnitra, nebo hejtmanství či města a obce, která tato zařízení spravují. Ministerstvo vnitra to zase hodí na někoho dalšího. Občany ale vůbec nezajímají hádky neschopných politiků, zajímá je, kdy a jak se situace vyřeší.

Podle zkušenosti ze zahraničí a ze zemí, kde se nákazu podařilo nějak zvládnout, například na Tchaj-wanu či v Singapuru, je také potřeba co nejvíce lidí testovat na Covid-19. Jenže to česká vláda u seniorů na plošné úrovni odmítá. Proč? Chce je nechat zemřít? Odepsala je? Před třemi týdny přece tvrdila, že naše nemocnice i velký nápor nakažených lidí zvládnou. Teď už to najednou neplatí? Nezvládnou? Proto nedostatečně testujeme?

Chceme jít italskou a španelskou cestou?

Nemluvě o tom, že v domovech důchodců a dalších zařízení, které o staré lidi pečují, je nakažena i část personálu. Kde se najde náhradní personál? Jak to bude zabezpečeno? Ve Španělsku nemocní senioři na některých místech umírali opuštěni. To chce někdo i tady?

Itálie, Španělsko, Francie. Velká Británie a také USA v posledních týdnech v péči o nemocné seniory a jejich ochranu selhávají. Tyto státy nebyly schopny pro všechny staré nemocné lidi zabezpečit adekvátní zdravotní péči a nechaly nakazit i ty zdravé. Někteří senioři proto zemřeli bez pomoci doma či v různých domovech sociální péče. Výsledkem této katastrofy jsou oficiálně zatím desítky tisíc mrtvých, realita je ale daleko horší. Kolik přesně seniorů v důsledku koronavirové nákazy ve světě zemře, se bohužel nikdy nedozvíme, protože někteří nejsou do statistik v souvislosti s chorobu Covid-19 vůbec zaneseni.

Skutečně hodlají česká vláda, hejtmanství, města a obce tuto situaci ze zmiňovaných zemí, které selhaly, zopakovat? Skutečně chce někdo tak zrůdně experimentovat na seniorech?

Viceprezidentka asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Daniela Lusková ve svém otevřeném dopise ministrům kromě jiného píše: „Jistěže nákazu donese personál, ovšem ten to nedělá schválně, musí chodit do práce a starat se o rodiny. Nejsme v karanténách… Nechali jste nás v tom, odkázali na oddanost, houževnatost, solidaritu a sílu managementu, týmů a jednotlivců. My se nevzdáme! Já za sebe, ze svého zařízení odejdu poslední, ale ten, kdo bude mít stovky starých lidí na svědomí, jste Vy, a Vy si to zodpovíte.”

Paní Lusková má pravdu. Jinak všudebyl Babiš, který je toho času i premiérem, v posledních dnech najednou poněkud vymizel, tiskové konference přenechal jiným členům kabinetu. Proč? Hodí ty největší problémy na ně? Tomu by se nikdo nedivil. Nebo už ví, že sám pochybil?