Dojde letos na úplně zrušení maturit?

Dojde letos na úplně zrušení maturit? Zdroj: Profimedia.cz

Zrušení maturit kvůli koronaviru by byla změna pravidel před koncem hry. K čemu nám vlastně jsou?

Mimořádná situace si žádá mimořádná řešení, teď k nim možná přibude úplné zrušení letošních maturit. Dojít na něj má v případě, že se školy otevřou až 1. června nebo později. Mistrovat vládu je teď moc jednoduché, tenhle krok ale může poškodit i některé maturanty. Neexistuje lepší cesta? A k čemu vlastně ty maturity máme?

Kromě toho je už jisté, že se nebudou psát slohové práce z češtiny a cizích jazyků. Vzhledem k neprůhlednému a chybujícímu mechanismu centrálního opravování slohů (velká část odvolávajících se studentů proti hodnocení uspěje) to je i šance systém do budoucna vylepšit a vrátit slohy do kompetence škol.

To je ale vedlejší, podstatná je hlavně možnost zrušení celých maturit a nahrazení průměrem z vysvědčení za první pololetí čtvrtého a obě pololetí třetího ročníku. To může být pro někoho úleva, někomu to ale může zas uškodit – ze státních předmětů (čeština, matematika, cizí jazyky) je třeba jednodušší dostat dobrou známku u státní maturity, než na vysvědčení na gymplu, tím pádem může spoustě lidí tenhle přepočet škodit. A naopak na učebních oborech se dá snáz získat dobrá známka v pololetí než ze státní maturity.

Nehledě samozřejmě na to, že před rokem nikdo netušil, že jeho písemka z Obrazu Doriana Graye nebo úvaha o změnách klimatu může rozhodovat o maturitních známkách. To je zásadní změna pravidel ani ne uprostřed hry, ale až těsně před jejím koncem a vyhlášením výsledku.

Zároveň ale nepřeceňujme váhu maturit. Jen několik málo vysokých škol bere známky z maturity vůbec v potaz (třeba pražská Právnická fakulta za vyznamenání přidává pár bodů k přijímačkám), zato třeba dost technických škol typu ČVUT bere studenty za určitý průměr známek na SŠ z klíčových předmětů (třeba průměr z matematiky do 1,5).

Velká většina univerzit se nicméně rozhoduje podle vlastních přijímaček plus těch od společnosti SCIO. Ano, testování prováděné soukromou firmou má pro univerzity větší váhu než to řízené státem. To samo o sobě o našem školství dost vypovídá. Je to zkrátka systém založený na velké centralizaci a na státně řízeném testování, které ale nakonec ani univerzity (součást téhož systému) neberou vážně, protože nemá moc velkou průkazní hodnotu.

Maturita je spíš symbol, je to pro většinu z nás první velká „životní“ zkouška, co vyžaduje samostatnost a zodpovědnost. Zrušit ji znamená připravit spoustu lidí o možnost si jí projít a poznat euforii, když se to povede. Snad to i ministr Plaga pořád bere až jako poslední možnost.

Společné maturity letos proběhnou od 1. do 3. června >>>