Martinu Žufánkovi zakázal stát výrobu dezinfekce

Martinu Žufánkovi zakázal stát výrobu dezinfekce Zdroj: Žufánek

Martinu Žufánkovi zakázal stát výrobu dezinfekce
Martinu Žufánkovi zakázal stát výrobu dezinfekce
Martinu Žufánkovi zakázal stát výrobu dezinfekce
3
Fotogalerie

Zakleknout na podnikatele? To umíme i v době koronaviru. Stát zakázal výrobu dezinfekce Martinu Žufánkovi

Člověk se doma snaží udržet na pozitivní vlnce a neupadat do deprese, že nás stát uzavřel doma, oplotil hranice a teď nás bude šmírovat mobilními telefony. Jenže to jde sakra těžce, když sledujeme, jaké kroky vláda a další státní instituce předvádějí. Posledním krokem je zákaz výroby dezinfekce, do které se na vlastní pěst pustil lihovarník Martin Žufánek. Stát opět dokázal, že represivní složky fungují mnohem rychleji než ty, co nám mají pomáhat.

Jsme ve válce. To je mantra, kterou opakují ministři i náměstek Prymula. Musíme být tvrdí a jen tak vyhrajeme. A já s tím nemám problém. Rozhodně nechci zlehčovat současnou pandemii, věřím že to společně všichni zvládneme, a jsem ochoten vyměnit část osobní svobody za bezpečí. Ale co nezkousnu, jsou některé vládní kroky, za které by její představitelé měli skončit, při zachování terminologie, před vojenským soudem s příslušnými tresty, které se ve válce udělují.

Prvním jejich neodpustitelným prohřeškem bylo nechráněné zdravotnictví. Lidé v přední linii, jak jim ministři rádi říkají, ale dělají pro ně naprosté minimum a nechali je tři týdny pečovat o nakažené s doslova holýma rukama. Tím druhým bylo zakleknutí na soukromé laboratoře, kterým stát odepřel možnost testovat. Ačkoliv je už z dění ve světě jasné, že opravdovou vítěznou strategií proti koronaviru je protestovat celou populaci, dodnes to nešlape jako na drátkách a laboratoře bojují se státním šimlem.

Je to chvályhodné, ale zakazujeme to!

Poslední kapkou, kterou jsem dnes četl, je to, že Celní úřad zakázal Žufánkovi výrobu dezinfekce. Známý výrobce lihovin přesedlal z ginu na dezinfekci a první várky nedostatkového zboží umíchal pro sebe a své zaměstnance. Další pak pro domovy důchodců, na obecní úřady nebo umělcům pořádajícím online představení pro lidi v karanténě. To všechno zdarma. Zájem byl obrovský, ale dnes zasáhl úřad a všemu je konec.

„Teď, právě teď mi volal Celní úřad, pod který spadáme. Četli o naší akci s výrobou nepovoleného dezinfekčního gelu. Ten vedoucí byl ale velice příjemný a chápající (bez ironie). Řekl mi, že jsme porušili povolení našeho daňového skladu a že to musí předat jejich právnímu oddělení k řešení. Ale prý je to opravdu chvályhodné, co děláme. S ohledem na nouzový stav nám dají právníci vědět co nejdříve. Aktualizace: Makají fakt dobře. Právníci řekli, že jim máme poslat dopis popisující celou situaci. PROMINOU nám přestupek za to, co jsme dosud vyrobili, ale ZAKAZUJÍ další výrobu,“ uvedl Martin Žufánek.

Ano, úřad má pravdu. Lihovarník skutečně nemá potřebnou certifikaci pro výrobu dezinfekce. Ale má štempl na to, vyrábět alkohol, který lidé pijí. A to je mnohem nebezpečnější než vzít líh, zředit ho destilkou a přimíchat pár ingrediencí dle doporučení Světové zdravotnické organizace a nechat lidi, ať si v tom máchají ruce. Lidé si to kvůli selhání státu bastlí doma, a když jim pomocnou ruku podá zkušený člověk, dostane přes ni od agilních úředníků sedících na úřadě pravděpodobně s podomácku vyrobenými rouškami.

Až tahle válka, jak pandemii koronaviru rádi přezdívají ministři Babiš, Vojtěch i Hamáček, skončí, nezapomeňte na to, jak vláda během těžkých časů konala. Protože podobné jednání je v době krize zkrátka neodpustitelné.