Pandemie koronaviru může být příležitost prožít, co bylo dřív spojené s Vánoci

Pandemie koronaviru může být příležitost prožít, co bylo dřív spojené s Vánoci Zdroj: Eva Fornálová

Pandemie místo tradičních Vánoc: Nouzový stav je šance zpomalit a věnovat se blízkým

Panika okolo koronaviru zatím moc dobrého nepřinesla. Ovšem i mince COVID-19 má dvě strany. Nadcházející dny mohou pro moderního Evropana žijícího aktivní život v dynamickém městě otevřít jedinečnou životní příležitost. Vypnout a věnovat se nejbližším. Tak, jak to bylo za života našich předků běžné například o vánočních svátcích.

Vánoce jsou rok od roku horší. Nechci plýtvat řádky, zvlášť nyní v březnu, abych rozváděl, jak tyto svátky ztělesňují pracovní deadliny, nákupní horečky a sprintové štafety po příbuzných. To všichni známe. Klid a pohoda jednoduše absentuje.

Jenže nyní za předpokladu, že paní Smůla neukáže prstem zrovna na vás a neproležíte vládou vyhlášený stav nouze na Bulovce, máte s epicentrem koronaviru v Evropě specifickou šanci užít si něco nevšedního, leč naprosto banálního. Něco, co se pro realizaci pracovních či volnočasových ambic dostalo na periferii zájmů. Skutečný domácí klid s rodinou. Ne takový ten večerní po-pracovní/po-povinnostní, kdy je každý izolovaný ve svém mikrosvětě a dobíjí baterky.

Ačkoli to nemusí znít jako nejatraktivnější nápad roku, ono nám nic moc jiného stejně nezbyde. Další a další, už i středně velké společnosti vyzívají zaměstnance, kteří pracují na počítači, aby zůstali na home officu. Cestování do zahraničí je momentálně disciplína notorických hráčů. V okolí domova se ruší koncerty, divadla či sportovní utkání. Hospody už taky zavřely, takže ani sem se nebude možno na ten (asi) měsíc přestěhovat.

Riziko (byť dost možná do značné míry uměle nafouknuté) v kombinaci s přísným vládním nařízením zpomalujícím či úplně rušícím běžné denní aktivity je možná asi jediné, co může moderního člověka na chvíli zastavit. A tím poprvé vyjít vstříc radám kteréhokoli duševního kouče, o kterých tak rádi mluvíme, ale tak málo jim nasloucháme. Nažhavíme Netflix, oprášíme knihovnu a ideálně i ty rodinné vazby. Okleštíme jak výkon, tak i aktivní zábavu. Bylo by veselé, kdyby pandemie viru přinesla zlepšení na poli duševní pohody, ale to už zabíhám za tři rohy.

Navíc ta pohoda nebude moc dlouhá. Po karanténě nás bude čekat protivné vystřízlivění. Moderní Vánoce pravidelně dopřávají naší ekonomice něco ve stylu pěti lajn kokainu. To ovšem staré svátky či jejich obdoba v podobě stavu nouze neumí, a tak bude situace opačná. Česká ekonomika se v následujících dnech zpomalí. Stále je otázkou, jaké bude mít toto umělé sešlápnutí brzdy důsledky, nicméně zdá se, že nic dobrého nás nečeká. Na evropských burzách už se panika zmocňuje otěží a ve velkém se prodává. Můžeme se tedy dočkat recese pro celou Evropu, což je podle mě zatím nejnebezpečnější příznak koronaviru. Není vyloučeno, že někteří z nás si pobyt doma prodlouží i po opadnutí karantény, protože jejich pracovní místo mezitím vysublimuje.

Koronavirus zatím zabil necelých třináct tisíc lidí, ale má potenciál ekonomicky zmrzačit miliony. A tak se může velice lehce stát, že všichni zchudneme. Příští Vánoce tak možná prožijeme v autentickém retro duchu, tedy ve sdíleném nicnedělání s nejbližšími. Na drahé dárky nebudou peníze a deadlinů bez práce také mnoho nebude.