Článek Adama Vojtěcha ze 4.2.2020

Článek Adama Vojtěcha ze 4.2.2020 Zdroj: Archív

Důkaz: Vojtěch epidemii podcenil. Rouškám se smál a větší hrozbou podle něj byla chřipka

Když jsem začal psát tento komentář, přišla zpráva, že Česko má oficiálně 833 nakažených koronavirem (o tisících dalších se téměř jistě neví) a dvacet tisíc lidí je v neschopnosti kvůli karanténě. Druhý týden už je republika paralyzována, nikdo nic nesmí, umírá ekonomika. Jen o šest týdnů zpátky ministr zdravotnictví Adam Vojtěch koronavirovou hrozbu banalizoval a ve sněmovně spolu se soukmenovci z vládní koalice zabránil diskusi, zda je země na nebezpečí připravena. I když to popírá, jeho článek zveřejněný 4. února 2020 v novinách spadajících do svěřenského fondu Andreje Babiše je nezpochybnitelný důkaz.

„Ano, musíme počítat s tím, že se u nás může objevit importovaný případ koronaviru, riziko rozšíření epidemie na našem území je však velmi nízké.“ Slova z článku, pod kterým je Vojtěch podepsán. Vyšel týden poté, co poslanec Bohuslav Svoboda ve sněmovně varoval, že riziko je naopak značné.

„Nemáme podmínky k tomu, aby se tady virus udržel, aby vzniklo sekundární ohnisko jako v Číně. Mnohem větší riziko je pro nás obyčejná chřipka,“ pokračoval v článku ministr zdravotnictví, který má k dispozici týmy odborníků mimo jiné epidemiologii. Realitu dneška všichni známe – města v karanténě, zavřené školy, obchody, restaurace, továrny, omezený volný pohyb.

„Novináři, ti mají žně a čekají na první potvrzený případ u nás. Internet zaplavila lidová tvořivost. Zejména úsměvné obrázky o rouškách či o známém mexickém pivu vnášejí do vážné situace trochu nadhledu,“ psal Vojtěch. Úsměvné obrázky o rouškách? V minulých dnech se lidová tvořivost přenesla z internetu k šicím strojům. Lidé si roušky šijí ze všeho, co je po ruce. Vojtěch a spol. totiž kvůli té „troše nadhledu“ nezajistili, aby jich bylo dost a lidé si je mohli normálně koupit.

Pár dnů kolem minulého víkendu to vypadalo, že si Vojtěch uvědomil, jak obrovský průšvih má na svědomí. Na vládních tiskovkách vypadal jako zmoklá slepice a zdálo se, že co nevidět vytáhne z kapsy obleku slušivý kapesníček v barvě vázanky a rozpláče se do něj. Místo toho ale někdy od úterý nasadil obvyklý arogantní výraz, po čase ho vyztužil rouškou (už ne „úsměvnou“) a začal tvrdit, že všichni včas udělali maximum pro to, aby vážnou hrozbu odvrátili a následky minimalizovali.

Není to pravda. Kdybyste snad někdy měli tendenci začít ministru zdravotnictví věřit, že věděl, co má dělat a skutečně to dělal, přečtěte si ten okopírovaný článek. A připomeňte si, že 28. ledna poslanec Svoboda ve sněmovně chtěl řešit, jak je Česko na koronavirus připraveno a 4. února se ministr Vojtěch jeho zodpovědnému přístupu v novinách vysmál.

P.S.: Pro obvyklé přispěvatele do diskuse pod článkem předesílám, že ne, skutečně nejsem tak chytrý, abych věděl předem o tom, co se na nás z Číny valí. Ale platím daně. A čekám, že za část z nich si vláda a jednotliví ministři zajistí dostatečně rozsáhlý sbor poradců, aby jim radili nejen s oblékáním a vystupováním před kamerou, ale byli jim schopni zpracovat také různé odborné analýzy. Poslanec a lékař Bohuslav Svoboda byl konec konců schopen předvídat průšvih i bez vládního aparátu za zadkem.