Andrej Babiš se už dřív opakovaně předváděl v bílém plášti. V krizi ale nechal zdravotníky bez pomoci.

Andrej Babiš se už dřív opakovaně předváděl v bílém plášti. V krizi ale nechal zdravotníky bez pomoci. Zdroj: Internet

Desítky tisíc doktorů a sester hasí požár holýma rukama, premiér si dělá reklamu. Tohle vládě nesmí projít

Předesílám, že tenhle komentář je hodně osobní. Dva moji nejbližší lidé dnes ráno vstali, oblékli se a vyrazili do práce do dvou různých špitálů. Tam se budou celý den starat o nemocné, u nichž nikdo předem neví, jestli nemají koronavirus. Pokud by se tihle moji blízcí, nedej Bůh, koronavirem nakazili, bude to mít na svědomí současná vládní garnitura. Ta už v lednu mávla ve sněmovně rukou nad varováním, že se blíží epidemiologický průšvih, a na zajištění dostatku ochranných pomůcek se z vysoka vykašlala.

Zdravotníci jsou už řadu dní v podobné situaci, jako byli v prvních hodinách po výbuchu Černobylu tamní hasiči. Ne snad mírou ohrožení, to bych přeháněl. Nicméně stejně jako tehdy černobylští hrdinové, i čeští doktoři a sestry hasí průšvih světového formátu prakticky nechráněni. S vědomím, že za to mohou sami osudově zaplatit. Vím to. Oba moji příbuzní, kteří se dnes ve dvou nemocnicích na různých místech republiky starají a v příštích dnech dál budou starat o zdraví některých z vás, si zatím mohli nechat o preventivním nošení účinného respirátoru jen zdát. Vlastně ne mohli, ale mohly – nejsou to příbuzní, ale příbuzné. Jedna lékařka a jedna sestřička. Ženy. Ve slušné společnosti bývá zvykem chránit je spolu s dětmi přednostně...

Teď pracují s pacienty a na obličejích mají jen roušky. Ty je nechrání skoro před ničím – efekt roušek je hlavně v tom, že chrání před případnou nákazou okolí toho, kdo ji má na obličeji. Ale ne naopak. Zdravotníci by měli mít kvalitní respirátory. Ten by ovšem obě mé příbuzné dostaly jen v případě, že by se musely starat o pacienta, u kterého se už koronavirus prokázal. V praxi to znamená, že se například sestřička dva tři dny stará na libovolném neinfekčním oddělení o pacienta přijatého kvůli jiným problémům a nosí jen roušku. Teprve když se po čase pacient rozkašle, vylítne mu horečka a ukáže se, že kromě původní neinfekční diagnózy – třeba rozbité hlavy - má i koronavirus, začne k němu personál chodit s respirátory. Pacient už byl ovšem nakažlivý dávno před tím.

Ne, není to teorie přitažená za vlasy. Kvůli přesně takovému případu už musela například plzeňská nemocnice poslat do karantény tolik doktorů a sester, že jí v pondělí nezbylo, než zavřít neurochirurgickou JIP.

Jenže říct, že se to stalo (a dál děje) kvůli případu nějakého konkrétního pacienta, je vlastně hrubá nepravda. To všechno se odehrává kvůli premiéru Babišovi, ministru zdravotnictví Vojtěchovi a jejich dalším kolegům z vlády a sněmovny. Už na konci ledna totiž veřejně vystoupil v parlamentu poslanec Bohuslav Svoboda (ODS), upozorňoval na to, že důsledky koronaviru budou pro Česko velmi závažné, a žádal, aby se přípravami na příchod viru vládní garnitura zabývala. Ministr zdravotnictví Vojtěch ale tehdy prohlásil, že vláda situaci nepodceňuje a následně poslanci ANO, ČSSD a komunisté diskusi zamázli.

Je naprosto evidentní, kdo konkrétně nese odpovědnost za nebezpečí, jemuž jsou teď zdravotníci vystaveni. A nejen zdravotníci. Pokud se nemoc začne šířit mezi nimi, nebude se mít kdo starat o nemocné. Nemluvě o tom, že i doktoři a sestry samozřejmě mohou virus dál šířit, protože člověk je infekční už v době, kdy nemocný nemá žádné příznaky a o své nakažlivosti tudíž neví.

(To, že si premiér Andrej Babiš dělá z edpidemie vlastní PR a opakovaně lhal o tom, že účinných ochranných pomůcek pro zdravotníky je všude dostatek, je už jen obvyklá babišovská prasárna. Lhal jako když tiskne jindy a v jiných věcech, proč čekat, že bude mluvit pravdu o ohrožení desítek tisíc lidí, za které je jeho vláda zodpovědná.)

V současné krizi by nebylo správné žádat demisi kabinetu. Nezbývá než doufat, že se teď aspoň snaží napravit to, co zavinili. Ale až krize skončí, je třeba za tohle všechno vystavit vládě účet. Tohle jim nesmí projít!

P. S.: Vím, že bez ochranných pomůcek jsou i další profese, které jsou denně v kontaktu s davy lidí. Řidiči MHD, prodavači. Ale při vší úctě – do obchodů i tramvají chodí lidé, kteří jsou většinou zdraví. Naopak v nemocnicích a čekárnách ambulancí na moc zdravých lidí nenarazíte. Riziko je tam nesrovnatelně vyšší.

Rouška z trička: Jednoduchý návod bez šití! Video s postupem >>>