Andrej Babiš - ilustrační snímek

Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Karel Steigerwald: Virus Babiš je horší než „čínská chřipka“

Málokdo ví, jestli je Babišova politika tvůrcem toho viru, nebo jestli ten virus vytvořil Babišovu politiku. Po celá léta nikdo nedokáže rozmotat, je-li Babiš zaměstnancem, nebo majitelem jeho Čapího hnízda. Neví se, čí je Babišův Agrofert. Dotace, vynálezy nových chlebů, prodej sobě reklamy o sobě, to jsou příklady léta marně luštěných záhad.

Virus Babiš je chytrý. Kdo ho začne luštit, ten oslepne, ztratí rozum, paměť i zrak. Babišovy záhady jsou infekční a nesrozumitelné. Teď si nad nimi lámou zuby už i Babišovi vlastizrádci v EU, kde se virus také zahnízdil, aby všechno i tam zmastil…

Nechápu, proč se někdo snaží Babišovy záhady rozplést. Není to nutné. Stačí dvě počítadla peněz. První už znáte z internetu, počítá státní dluh v čase. Pusťte si ho, můžete se dívat, jak to skáče. Stovky, tisíce, miliony, podle toho, jak dlouho se díváte. Číslice roste, nikdy neklesá. Dluh je to váš, lidí, nikoho jiného.

Druhé počítadlo, zatím jsem ho neviděl, by stejným způsobem počítalo, jak rostou v čase dotace a půjčky pro Babišovy firmy. Dotace se samy od sebe odebírají z toho dluhu, který vám roste, a z peněz EU, které jsou také částečně vaše a kde už reptají vlastizrádci. 

Můžete se dívat na obě číselné řady naráz. Jak spolu souvisí? Růstem? Kdepak. Co je pro jednoho zisk, je pro druhého ztráta. Hádejte, čí je ten zisk, čí ta ztráta? Už to víte? Ne. Tak se ještě dívejte, jak čísla letí. No tak, konečně to víte…

Nechápu, proč to druhé počítadlo ještě nikdo nesestrojil. Je to tak těžké? Nebo nechcete vědět, kolik jste mu už dali? Jsem zvědav, která opozice se do toho pustí první. O kolik asi stoupnou dotace Agrofertu během jediné demonstrace Milionu chvilek? Případně přepočtené na jednoho demonstranta.

Mělo by to viset nad pódiem rebelů. Nebo ve sněmovně. Před sněmovnou. V TV před zprávami, před fotbalem. V Národním divadle pod cedulí Národ sobě. Proběhne Hamlet a vy hned víte, kolik vás to stálo. Dost, zbytečně vymýšlím, nic nebude… Ale toto není vina Babišova viru.