Video placeholde

Radovan Vávra: Je třeba dokončit privatizaci! ČEZ bych rozdělil a část prodal, být střadatelem je smrt

Známý investiční poradce a bankéř Radovan Vávra, který naučil hodně Čechů zacházet s cennými papíry a jinými investice v debatním speciálu Tři mačety prohlásil, že programem Česka musí být dokončit transformaci započatou v devadesátých letech. Současně řekl, že od té doby celá ekonomika a společnost zatuhla v moři regulací a vyhlášek, které brání normálnímu rozvoji. Program deregulací a liberalizací musí být logickou reakcí na tuto situace.

Autoři podcastu Kecy a politika, kteří připravují Tři mačety reagovali otázkami, co jsou nejpalčivější oblasti, které deregulace potřebují. Všichni se shodli, že jde o stavebnictví a výstavbu bytů. Nicméně právě tady jsou různé betonové, ekologické, památkářské a jiné lobby nejsilnější a brání svá dobytá území.

Dalším tématem byly ceny energií, zvláště elektrické. Jeden z autorů podcastu otevřel otázku ČEZ, což je ze 70 procent státem vlastněná firma, která je však na burze a odmítá cítit odpovědnost za energetickou politiku státu. Jde o typický příklad hybridní instituce, která není ani soukromá, ani státní a slouží především zájmům managementu. ČEZ sice odvádí státu dividendy, ale v současné energetické krizi by spíše bylo na místě, aby se společně se státem podílel na řešení spočívající v utlumení růstu elektřiny pro firmy i domácnosti.  

Radovan Vávra v následné debatě uvedl, že si dovede představit rozdělení ČEZ na státní a soukromou část, kterou by následně privatizoval.