Zhulené auto

Zhulené auto Zdroj: Archív

JXD: Ještě jednou o trávě za volantem

Vzhledem k mnoha dotazům k tématu se vracím k již mnohokrát řečenému: Co dělat, když vám policie při řízení motorového vozidla naměří „marihuanu“?

 

 

Nejprve teoretickou vložku, aby bylo vysvětlení srozumitelné. V konopí je asi čtyři sta látek, co se nevyskytují jinde, kterým říkáme cannabinoidy. Některé z nich - třeba THC - jsou pychoaktivní (třeba THC), jiné psychoaktivní nejsou. Do dvanácti hodin po vykouření posledního jointa se všechno THC - aktivní cannabinooid - promění na cannabinoidy neaktivní.Ty se odbourávají týdny, někdy měsíce.

 

 

Policejní testy měří přítomnost VŠECH cannabinoidů v potu, moči či slinách, rozlišit množství aktivních a pasivních cannabinoidů v krvi dokáže jen rozbor krve. A jedině rozbor krve, který říká, že jste měli v krvi v době řízení významnou hladinu psychotropních látek, je důkazem, že jste v době řízení byli pod vlivem.

 

Proto, když jste posledních 12 hodin nehulili a policie vám naměří svými testy z potu „marihuanu“ (správněji - cannabinoidy), nechte se vždy odvézt na odběr krve a žádejte test aktivních/neaktivních cannabinoidů.

 

Pokud vám odeberou policisté na místě řidičák, je to trochu problém, ale nedá se s tím mnoho dělat. V dalším správním řízení byste však neměli být potrestáni, pokud vám v krvi neprokážou aktivní cannabinoidy. Pokud vás díky neznalosti úředníka potrestají a odeberou řidičák a dají pokutu na základě zprávy o celkovém množství cannabinoidů, odvolejte se k soudu a ten vás osvobodí. A pokud řídíte zkouření a seberou vám papíry, tak se nedivte.