Zhulené auto

Zhulené auto Zdroj: Archív

Zkouřený člověk za volant v žádném případě nepatří!

Nejvyšší soud zrušil čtyřměsíční podmínku řidičce z Rakovnicka, která řídila poté, co kouřila marihuanu. Náhodná policejní kontrola jí naměřila v orientačních testech cannabinoidy a ona sama přiznala, že před jízdou hulila.

Soud rozhodl, že je "trest přísný a u návykových látek se musí posuzovat hlavně stav, ve kterém se člověk nachází". Policejní záznam, který cituje iDnes.cz, pak její chování popisuje jako velmi střízlivé: "Nálada nenápadná, pohyby koordinované, orientace normální, postoj i chůze jistá. Zápach alkoholu ani zápach konopí nebyl zjištěn."

 

Z dejme tomu systémového hlediska, i z hlediska vyšší spravedlnosti, je rozsudek samozřejmě moudrý a spravedlivý. Jde však o to, aby nebyl nesprávně vykládán. V tomto jednotlivém případě zřejmě dopadl trest příliš tvrdě a odvolací soud jej proto zrušil, naše řidička nebyla "na plech". Bylo by však zcela zásadní chybou rozsudek interpretovat tak, že zkouřený vlastně řídit může.

 

 

Není tomu tak, pod vlivem žádné psychotropní látky se u nás řídit nesmí, a jako dlouholetý konzument psychotropních látek si myslím, že je to dobře. I malý joint před řízením totiž výrazně ovlivní odhad rychlosti i vzdálenosti a učiní z konzumenta osobu k řízení opravdu, i bez nějakých předsudků, nezpůsobilou.

 

Takže prosím: Nespoléhejte na nový rozsudek a jezděte jenom střízliví!