Krásno 1. místo

Krásno 1. místo Zdroj: Reflex.cz

Reflex na Cultivě: JXD o legislativě, Alex o sexualitě uživatelů marihuany

Náš časopis je v Česku jedním z mostů mezi konopnou subkulturou a většinovou společností. Funguje tak už dvacet let - a letos poprvé jsme byli za Reflex referovat o vývoji legislativy a postojů k marihuaně v blízkém zahraničí, tedy ve Vídni.

Letitá tradice rakouského konopného veletrhu Cultiva dala vyrůst akci, která snese srovnání s veletrhem architektury, zeleniny nebo koní. Prostě - na veletrhu není poznat, že se točí kolem substance, která je alespoň formálně zakázaná.

 

V letošním roce bylo na veletrhu, který se konal na jihu Vídně v kongresovém centru Pyramida, přes sto dvacet vystavovatelů, a veletrh doprovázely dva kongresy. Cultiva Congress - na tom jsem referoval já s příspěvkem o vývoji postojů k marihuaně a marihuanové legislativy - a kongres Cannabis aus Medicine, kde přednášela moje žena Alex. O sexualitě uživatelů marihuany, kterou zkoumala v rámci své diplomové práce a dál zkoumá v doktorandském studiu. Výsledky její studie jsme zde již publikovali, moji prezentaci najdete zde ve formátu ppt a pro pokročilejší zde ve formátu pptx. Jak nám ukazují výzkumy čtenosti Reflexu, většina z vás, našich čtenářů, umí anglicky, tak jistě omluvíte, že prezentaci nemám v češtině.

 

Prezentace ve formátu ppt ke stažení ZDE

Prezentace ve formátu pptx ke stažení ZDE

 

Co říct o Cultivě jako celku? Zásadně, kvalitativně tam nebylo o mnoho více, než na prvním českém konopném veletrhu Cannabizz, ale vystavovatelů tam bylo přece jen víc. Cultiva má mnohaletou tradici, ale věřím, že na dalším ročníku Cannabizzu na podzim 2011 Rakušany doženeme. Jedno však zatím, na rozdíl od Rakušanů, nesmíme, a jsou to klony.

 

Alex debatuje s legendárním prorokem psychedelie a spisovatelem dr. Christianem RätschemAlex debatuje s legendárním prorokem psychedelie a spisovatelem dr. Christianem Rätschem|Jiří X. Doležal

 

V České republice má policie velmi tolerantní přístup ke konzumementům marihuany a je nevídané, aby policisté někde buzerovali kuřáky. Zato se zcela zásadně netoleruje prodej klonů - sazenic marihuany s vysokým obsahem THC - a i na českém veletrhu policisté odebírali z vystavených kytek vzorky, aby zjistili, zda se skutečně jedná o povolené technické konopí bez THC, v Rakousku policii pěstitelé klonů - dokud nepřepnou světlo na 12 hodin svitu a kytky jim nezačnou kvést - nezajímají. Proto byla na Cultivě vystavena celá řada „ostrých“ kytek (byť ještě bez palic) a návštěvníci si mohli bez překážek koupit přímo sazenice. Třeba od firmy, co vystavovala dvoumetrovou rostlinu s korunou jako košatá jabloň, kterou speciálně na veletrh pěstovali dvacet devět týdnů.

 

 

Takže - Cultiva se povedla, bylo tam mnoho zajímavého k vidění, a nyní je čas na přeshraniční výměnu postojů. Rakušáci by se od nás mohli naučit toleranci ke kuřákům trávy, a Češi by se od Rakušáků zase mohli naučit toleranci k prodeji klonů. Vždyť jsme koneckonců - ve Vídni i v Praze je to vidět velmi dobře - my i oni jenom pokračováním staroho dobrého Rakouska - Uherska.